Bara 30 minuter efter att Christer Nordqvist publicerade sitt inlägg på Facebook, kom första leveransen av fallfrukt in på Magda gård.

– Jag tror att folk vill göra något och hjälpa till nu under foderkrisen, säger Christer Nordqvist.

Tisdagen den 24 juli skrevs inlägget som skulle till att rädda foderkrisen tillfälligt, på Magda gård. I inlägget efterfrågade man fallfrukt som korna kunde äta nu när betesmarkerna inte längre räcker till. Idén kom från en kollega till Christer Nordqvist, nere i Skåne som hade gått ut med ett liknande inlägg på sin Facebook, och fått god respons.

Artikelbild

Det hann bara gå en halvtimme efter att inlägget publicerats, som första leveransen på tre påsar kom till Magda gård.

– På hans gård hade äpplena öst in. Det gör de även här, vi får in ungefär 100 kilo äpplen om dagen, säger Christer Nordqvist.

Det är mest äpplen som kommer in men även päron, kvistar och blad. Äpplena är ett bra komplement nu när markerna är torra och näringsfattiga.

– Äpplen är en mycket koncentrerad näring som komplement till det just nu torra, fiberrika gräset. Det är helt enkelt bra energi i frukten, säger Christer Nordqvist.

I vanliga fall äter korna på Magda gård ungefär 30 kilo gräs om dagen, per ko. Att djuren stödfodras med 1-2 kilo äpplen om dagen är ingen fara.

Artikelbild

Det råder ingen tvekan om att det fått smak för äpplen. Christer Nordqvist behöver bara närma sig äpplena så råmar de efter mer. – De har blivit bortskämda, säger han.

– Korna har tåliga magar, och gillar frukten. De ha lärt sig nu att de får äpplen en gång om dagen, så står man vid äpplena börjar de att tjoa och vill ha mer, säger Christer Nordqvist.

Trots att det har regnat de senaste dagarna har solen stått högt ute på Magda gård.

– Solen skiner i Näshulta, det är sen gammalt. Vi har enbart fått 3,5 millimeter regn, på gårdarna runtomkring har de kommit 100 millimeter, men inget här. Det skulle verkligen behövas nu för att få i gång växtligheten. Får vi 100 millimeter regn hade det förmodligen ordnat upp sig med foder för oss, säger Christer Nordqvist.

Korna får inte bara äpplen som komplement utan de betar även på gårdens skogsmarker.

– Äpplena i kombination med att vi stänglar in skog räddar situationen tillfälligt, då våra ordinarie beten inte längre finns. I skogen kan de äta sly, ris och blad och även blåbärsris, säger Christer Nordqvist