Frågan om Mälardalens högskolas uppgradering till universitetsstatus har drivits lokalt under flera år. I början av juli i år reste Jimmy Jansson (S), kommunstyrelseordförande i Eskilstuna, och Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås, till Almedalen för att diskutera frågan med Helene Hellmark Knutsson.

– Det är klart att det finns mycket som talar för Mälardalens högskola, sade Helene Hellmark Knutsson till Sveriges Radio Sörmland i början av augusti.

Nu står det alltså klart att Mälardalens högskola – om Socialdemokraterna får fortsatt förtroende efter valet – blir Mälardalens tekniska universitet. Vid en presskonferens på Mälardalens högskola i Västerås tillkännagav under onsdagen Stefan Löfven och Helene Hellmark Knutsson beskedet.

Artikelbild

Paul Pettersson är rektor för Mälardalens högskola.

– Vi presenterar i dag en mycket viktig nyhet som stärker det tekniska kunnandet i Mälardalen och övriga Sverige, säger Stefan Löfven.

Statsministern lämnade sedan ordet till Helene Hellmark Knutsson.

– Sverige är historiskt en ledande ingenjörs- och industrination. Väldigt glad i dag att kunna meddela att vi socialdemokrater har för avsikt att under nästa mandatperiod inrätta ännu ett tekniskt universitet i Sverige. Vi ser att Mälardalens högskola har potentialen att bli detta nästa tekniska universitet, säger hon.

Jimmy Jansson var på plats i Västerås under presskonferensen och uttryckte sin glädje över att visionen kommit ett steg närmare förverkligande.

– Jag vill bara gråta av lycka. Det är så många som har kämpat för detta i så många år. Det betyder så otroligt mycket för Eskilstuna, Västerås och hela regionen. Det kan jämföras med Svealandsbanan och är enormt viktigt för att vi ska kunna ta nästa kliv i utvecklingen. Jag hoppas S får fortsätta regera i någon konstellation och att detta kan omsättas i praktiken, säger Jimmy Jansson.

Vad innebär det rent konkret för Eskilstuna?

– Det innebär hundratals miljoner i forskningsresurser, enormt mycket pengar till vår stad, något som kommer komma alla till gagn. Näringsliv, arbetsgivare såväl offentligt som privat – alla kommer tjäna på det här.

Paul Pettersson, rektor för Mälardalens högskola, är också nöjd med beskedet.

– Det är ett erkännande för den verksamhet vi redan bedriver vilket känns fantastiskt kul. I praktiken innebär det bland annat stärkt forskningsverksamhet och större möjligheter till nationellt och internationellt samarbete.

Att det föreslås bli just ett tekniskt universitet hindrar inte lärosätet från att fortsätta erbjuda studenter även andra typer av utbildningsprogram.

– Det blir ju en profilering på de tekniska utbildningarna men utesluter inte andra utbildningar som finns i dag, till exempel sjuksköterskeprogrammet. Universitetsstatusen kommer även gynna övrig forskning och utbildning, säger Paul Pettersson.