Vid EU-valet för fyra år sedan låg valdeltagandet i Sverige strax över 51 procent. En stark siffra i jämförelse med unionen som helhet, där drygt 42 procent använde sin rösträtt.

Vid lunchtid på söndagen tog tidningen tempen på valdistrikt 21, Eskilshem/Röksta, och vallokalen i Nålmakaren.

– Det har varit en jämn ström med människor här sedan vi öppnade klockan åtta i morse och jag hoppas att det håller i sig, säger Monica Olsson, ordförande och ansvarig för vallokalen.

Artikelbild

| Valdistrikt 21, Eskilshem/Röksta, har 1 570 röstberättigade. På söndagen hade de chansen att rösta i valokalen i Nålmakaren.

Hon tar emot de röstande i entrén och inleder med att stämma av att de kommit till rätt vallokal innan de släpps in.

– Det är väldigt enkelt och bara ett kuvert att hålla reda på. Det har funkat bra och nyheten med att skärma av röstsedlarna, som tidigare legat framme helt öppet verkar uppskattas, säger hon.

Anita och Klas Persson tycker att det är en självklarhethar att rösta i EU-valet och nämner miljö och migration som två frågor de tycker är extra viktiga i årets val.

­– Det handlar om flera komplicerade frågor och alla kanske inte orkar sätta sig in i dem. Men har man en röst så är det viktigt att ta vara på den, säger Anita Persson.

Artikelbild

| Vallokalsordföranden Monica Olsson visar Jarmo och Nadja Mänty till rätta, som har kommit till Nålmakaren för att rösta.

De har röstat på sitt parti men inte bockat för någon speciell kandidat. De verkar inte helt pigga på de extremhögervindar som blåser i Europa.

– EU ska inte skapa nya gränser och skjuta bort flyktingar, men samtidigt är det viktigt att alla medlemsländer är med och tar ansvar i de här frågorna, säger Klas Persson.

Artikelbild

| Ingegerd Lindkvist tycker det är viktigt att använda sin rösträtt. Vallokalarbetaren Josef Maleh visar var röstsedlarna finns.

Ingegerd Lindkvist, 74, visar sitt röstkort för vallokalsarbetaren Josef Maleh innan hon visas fram till ett bås.

­– Jag tror att det är många som tycker att EU-parlamentet känns avlägset och att det inte spelar någon roll om de röstar eller inte. Men, det här är viktigt och struntar man i att rösta så ska man heller inte komma och gnälla efteråt, säger hon och fortsätter:

Artikelbild

| Anita och Klas Persson tog tillfället i akt och gick till Nålmakaren för att rösta till EU-valet på söndagen.

– Ska vi nu tillhöra EU så ska vi se till att göra det bästa av läget och skaffa oss så mycket inflytande som möjligt, säger hon.

Ingegerd Lindkvist säger sig inte vilja ha något "brexitelände" och hoppas på en stabil union som klarar av att hålla ihop.

– SD, det blev SD för min del, säger en medelålders man som vill vara anonym.

Han vill inte gå in närmare på vilka sakfrågor han tycker är viktiga utan menar att det behövs nya krafter.

­– Jag vill se en motvikt till Miljöpartiet och sossarnas kraftlösa lallande, säger han.

Jarmo Mänty och hustrun Nadja Mänty har just röstat på Nålmakaren. De ser EU-valet som en viktig händelse.

­– Vi röstar varje gång vi får chansen. Det är inte alla som har den möjligheten och det är något som är värt att värna, säger Jarmo Mänty.