Det krävdes ett majoritetsbeslut i bostadsrättsföreningens årsstämma för att få ett helt kvarter på Norr i Eskilstuna med på noterna.

– Det krävdes drygt 50 procent av alla röstberättigade och vi fick 94 procent som röstade ja, säger en glädjestrålande Börje Skjoldhammer, som själv bor i kvarteret och som länge lobbat för ett ja till solcellssatsningen.

– Det är inte så mycket att orda om egentligen. Vi måste satsa på hållbarhet och på miljön, säger han och får medhåll av nästan alla 255 lägenhetsinnehavarna i kvarteret som ligger mellan Västra Storgatan, Eleonoragatan och Gränsgatan, och av de flesta av affärsinnehavarna på gatuplanet på Västra Storgatan.

Artikelbild

Överblicken från takåsen på Gränsgatan 33 erbjuder fri sikt i alla väderstreck. – Man blir lite bortskämd, säger Kristoffer Pettersson.

Både Börje Skjoldhammer och hans kollega László von Óvári, som är teknisk förvaltare på Riksbyggen, sätter en ära i att arbete för en större hållbarhet.

– Se dig omkring här på innergården, säger László. Vi har fågelholkar, insektsholkar och fladdermusholkar och vi är på väg att plantera både vinbärsbuskar och krusbärsbuskar som våra medlemmar kan gå ut och skörda i framtiden.

– Dessutom ska vi byta ut alla grusgångar mot ett material som är tacksammare för alla som tar sig fram med rullatorer.

– Alla glödlampor är bytta till led-belysning.

Artikelbild

Tekniken har gått snabbt framåt och i dag är solcellerna till och med underhållsfria. – De rengör sig själva om det bara kommer regn, säger Kristoffer Pettersson.

Det finns dessutom en lekplats, som ska expandera lite grand på bekostnad av en boulebana, som inte blev fullt så populär som man hoppats på, och det finns två grillar som är fria att använda för alla medlemmar. Om det inte råder eldningsförbud.

Vad som återstår för föreningen närmast är att fatta beslut om vilka man ska välja som elleverantör.

Artikelbild

Solcellerna ligger rätt i tiden och inom loppet av tolv år ska miljoninvesteringen betalat sig för Riksbyggens bostadsrättsförening Eskilstuna Hus nummer 10.

– Vi vill förstås ha en grön en, säger László. En som tänker precis som vi själva gör i termer som sol, vind och vatten.

Här menar både Börje och László att flera tänkbara alternativ tyvärr går bort eftersom de bland annat tar hjälp av dieseldrivna transportfordon.

Artikelbild

– Vi gör en mångmiljoninvestering, men vi är övertygade om att det är en bra affär på sikt. Och förhoppningsvis kan vi inspirera andra att göra likadant, säger Börje Skjoldhammer.

På onsdag hoppas man att man kan ta beslut i frågan vid ett extrainsatt möte med bostadsrättsföreningen och då ska man kunna lägga fram förslag på tänkbara kandidater som klarar även ett tufft miljökrav.

En dryg månad senare, 29 september, är det stor invigning hos Eskilstuna hus nummer 10.