Den stora dagen är fortfarande 5 juni, men nu finns alltså möjligheten att lägga in föreläsningar, utställningar eller andra arrangemang under både den 3 och 4 juni.

– Det blev så väldigt stort fokus på bara några få timmar tidigare så vi vill pröva att sprida ut oss lite, säger projektledaren Anna Holmqvist på Eskilstuna kommun.

Själva prisutdelningen av årets miljöpris, som delas ut på Fristadstorget, utgör slutpunkten.

Men innan dess finns det en chans att lyssna på de familjer som har nappat på Studiefrämjandets utmaning att ställa om till ett klimatsmartare liv. Johanna Stål på tidsskriften Camino, som tillsammans med Naturskyddsföreningen skrivit “Ett hållbart liv”, har på ABF lovat lägga fram en del av hennes 365 råd hur man minskar klimatpåverkan.

Handelsbanken bjuder in till en frukostföreläsning och berättar om de miljöfonder som man kan satsa på.

Ansvariga för skolmåltiderna i Eskilstuna kommer och berättar om den nya matsedeln.

– Man har lämnat krav-märkningen och valt att satsa på närodlat, säger Anna Holmqvist.

På Retuna genomför man det återkommande Crazy monday-konceptet och på Royal ska man kunna kolla en utställning om just Recycling.

Cykelfrämjandet tänker uppmärksamma miljödagarna i Eskilstuna och ska berätta om vad som är vad i den allt tätare djungeln av elscootrar, elmopeder, elcyklar och promenadscooter.

Fältstationen Rördrommens medlemmar arrangerar en kvällspromenad utmed Sörfjärden, där man hoppas på syn på en hel del fladdermöss. Vilket är ett samarrangemang i sällskap med Naturskyddsföreningarna i både Eskilstuna och Strängnäs.

Väldigt mycket inträffar på just inledningsdagen och på avslutningen, alla som har något som man vill slå ett slag för sikta på mellandagen - tisdagen, lyder rådet från Anna Holmqvist.

– Men gör det snabbt, anmälningstiden går ut nu i morgon, söndag.