Misstänkte "Cykelmannen" åtalas

En 22-årig man åtalas för 17 brott, de flesta mot kvinnor. Mannen har kallats för "Cykelmannen" eftersom han ofta har cyklat.

Den man som kommit att kallas "cykelmannen" åtalas nu för totalt 17 brott. (Bilden togs vid häktningsförhandlingen som hölls i Eskilstuna tingsrätt)

Den man som kommit att kallas "cykelmannen" åtalas nu för totalt 17 brott. (Bilden togs vid häktningsförhandlingen som hölls i Eskilstuna tingsrätt)

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna kommun2019-10-30 09:08

Det var i mitten av september som polisen i Eskilstuna gick ut och varnade för en man som ofredade kvinnor. Helt oprovocerat gav han sig på kvinnor med spott eller slag. Eftersom han ofta cyklade fick han namnet "cykelmannen" hos utredare i polishuset.

Mannen kunde så småningom gripas och har suttit häktad en tid.

Nu åtalas han för sammanlagt 17 olika brott. I de flesta fallen misstänks han ha gett sig på kvinnor. Men också några pojkar, 15 och 18 år gamla, finns bland brottsoffren.

Enligt åtalet handlar det om spott i ansiktet, han ska ha kastat grus på en kvinna, sparkat, hotat eller utdelat slag i ansiktet. Åtalspunkterna gäller både ofredande, misshandel och hot.

En kvinna berättar i förhör om när hon var på väg från sin arbetsplats tillsammans med en kollega när en man kom emot dem på en cykel. Hon hörde hur mannen harklade sig ljudligt, undrade om han behövde hjälp och tittade upp. Då spottade han henne i ansiktet. Hon försökte få tag i honom, men han cyklade iväg en bit, stannade och skrattade mot de båda kvinnorna. Hon fick mycket saliv i ansiktet och blev både chockad, kränkt och rädd. Efter händelsen tycker hon att det är obehagligt att gå i stan, hon vill inte gå själv och har börjat ta bilen om hon inte får sällskap.

En annan kvinna beskriver en liknande händelse. Men den här gången träffade spottet inte hennes ansikte utan hennes ena arm och axel. Hon och hennes väninna promenerade på Nygatan när mannen levererade en spottloska. De försökte konfrontera honom och få honom att be om ursäkt men lyckades inte. 

Två väninnor som var ute och promenerade med gåstavar i Vilstaspåret, passerade plötsligt en man som stod och tittade ut i skogen. De sa hej när de passerade honom vilket fick till följd att han skrek efter dem, kastade grus och sparkade den ena kvinnan. Slutligen tvingades de springa för att komma undan.

Två andra kvinnor berättar i förhör hur de stött på mannen och hur han sagt åt dem att de inte fick vara där.

– Om jag ser er här igen kommer jag att döda er, ska han ha sagt, berättar väninnorna för polisen.

En annan kvinna som var ute med två små barn i Vilstaskogen blev plötsligt attackerad av den misstänkte mannen som sprutade vatten i hennes ansikte och hotade henne med höjda nävar.

Flera åtalspunkter handlar om misshandel och flera kvinnor vittnar i förhören om hur de helt oprovocerat blivit slagna i ansiktet.

En kvinna attackerades med ett slag i ansiktet när hon klev ut från Rekarne sparbank på Kungsgatan den 9 september. Kvinnan blev chockad och förvirrad av slaget och berättar att hon så småningom förstod att mannen som just gick över gatan hade slagit henne. Han ska ha vänt sig om och stirrat både mot kvinnan och hennes man som väntade i en bil strax intill.

Mannen som sitter häktad sedan 20 september har erkänt vissa delar av anklagelserna men nekat till andra. I vissa förhör säger han att han har blivit förolämpad och kränkt och därför har spottat, kastat grus eller slagit. Andra brott förnekar han helt.

Vid häktningsförhandlingen lovade han spontant att han inte skulle fortsätta med de brott han misstänks för.

I ett förhör hos polisen säger han:

– Jag tycker också det är konstigt att jag inte kunde kontrollera mig när jag blev arg. Jag lär mig av mina misstag och det kommer inte att hända igen.

Rättegången ska avhandlas i Eskilstuna tingsrätt och är planerad att pågå i fem dagar.

Den misstänkte "cykelmannen" ska ha färdats på den här cykeln när han greps. Bilden är från polisens förundersökningsprotokoll.
Den misstänkte "cykelmannen" ska ha färdats på den här cykeln när han greps. Bilden är från polisens förundersökningsprotokoll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!