Mona, 59, fick snoppbilder – i tio månader

Mona Johnsson, 59 år, lade ut kläder till försäljning på Facebook - sedan brakade helvetet löst. En för henne okänd man trakasserade henne dagligen med filmer och bilder på sitt könsorgan.

Mona Johansson säger att hon fortfarande mår dåligt av mannens trakasserier.

Mona Johansson säger att hon fortfarande mår dåligt av mannens trakasserier.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna kommun2019-11-20 19:30

Hej! Finns den kvar? Har du någon bild på den när någon har den på sig?

Nej, tyvärr.

Det var synd. Hade varit så mycket lättare att se hur den ser ut då. Vill du se min kuk, förresten? Jag visar den gärna.

Mona Johansson tar ett djupt andetag och tittar ut genom köksfönstret. 

Det har gått ett halvår sedan hon fick det sista meddelandet, men äcklet och obehaget sitter fortfarande kvar. Under tio månaders tid levde hon under konstant skräck för att ta i sin telefon och kanske mötas av ännu en erigerad penis.

– Man vågade inte titta, för det gick ju inte att veta om det var dottern som skrev, eller om det var han igen. Det kom ju så mycket hela tiden.

Det började med att Mona skulle sälja en baddräkt i en grupp på Facebook. En man kontaktade henne. Han ville köpa baddräkten, men undrade över passformen och undrade om hon kunde ta en egen bild med plagget på. Mona skickade en bild från hakan och ner.

– Där gjorde jag väl bort mig lite. Jag skäms. Men jag gjorde inget fel, för han sa att han skulle ha den till en tjej. Det var på förmiddagen. Sen på kvällen kom det: "Gud, vilka stora bröst du har." 

Den första penisbilden kom efter tre dagar. Mona polisanmälde honom samma dag. Men hon uppmanades av polisen att inte blockera honom eftersom det då skulle bli lättare att spåra honom.

– Många frågar varför jag inte bara blockade honom, och ja, det hade väl varit enkelt. Men nu är jag glad att jag inte vek mig. Han har inte rätt att skriva till mig på det där sättet. Och tänk om han skrev så där till fler? 

Polisens utredning tog tio månader. Till slut kunde man spåra alla meddelanden till en och samma IP-adress, tillhörande en 48-åring från Västmanland. Mannen har erkänt, men menar att han hade Monas samtycke att skicka bilderna. Det avfärdas helt av tingsrätten, som konstaterar att det bara är hans meddelanden som haft ett sexuellt innehåll, och att Mona trots hans uppmaningar inte svarat.

Mona säger att hon fortfarande känner sig påverkad av kränkningen. 

– Man känner sig nästan våldtagen. Som att han har varit och tagit på en. Det sitter kvar i huvudet.

Domen kom i förra veckan. Eskilstuna tingsrätt dömer mannen för sexuellt ofredande. Han ska betala sammanlagt 6.400 kronor i dagsböter - och ett skadestånd på 10.000 kronor. Mona är nöjd över att processen är över, men är samtidigt besviken över att mannen aldrig inställde sig till rätten. 

– Jag fick aldrig chansen att se honom i ögonen och fråga: Varför?

Tidningen har sökt mannen, men utan att lyckas.

En 48-årig man skickade filmer och bilder på sitt könsorgan till Mona på Facebook. Mannen döms nu för sexuellt ofredande till dagsböter på 6 400 kronor och ska även betala 10 000 kronor i skadestånd.
En 48-årig man skickade filmer och bilder på sitt könsorgan till Mona på Facebook. Mannen döms nu för sexuellt ofredande till dagsböter på 6 400 kronor och ska även betala 10 000 kronor i skadestånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!