Att det blev just kultur- och fritidsnämndens ordförande, Mona Kanaan, är ingen slump.

– Hon är väninna till en av mina väninnor och jag hade en sådan tur att jag fick chansen att träffa henne just nu, säger Marie-Pierre Vérot, från Radio Frances kulturredaktion som snabbt växlar från den franska hon talar med Mona till engelska i en telefonkontakt, som ska försöka lösa ackreditering till söndagens valvakor. Hon vill gärna ha tillgång till de tre största partiernas valvakor och det ser lite bekymmersamt ut just nu.

Hon ruskar oroligt på huvudet och säger att det kanske inte alls går att komma in på Sverigedemokraternas valvaka eftersom redan väldigt många utländska journalister anmält sitt intresse.

Artikelbild

Marie-Pierre Vérot har talat med Mona Kanaan och med andra politiker och med väljare i flera dagar i rad nu, och börjar bli lagom varm i kläderna nu och redo för valvakan.

Mona Kanaan fick en chans att poängtera att man borde rikta all energi åt att tala om all lyckad integration.

– De exemplen finns ju, och det finns många av dem, säger Mona, som menar att det alltid är riskfyllt att prata ur ett perspektiv som siktar in sig på misslyckad integration eftersom den alltid lämnar alla som diskuterar den med en känsla av frustration.

Ändå är det just Sverigedemokraterna som är intressantast i svensk politik just nu. I alla fall enligt Radio Frances lyssnare.

– Vi ser samma utveckling hemma i Frankrike, i Italien, och en rad andra länder i Europa, och lite överraskande nog nu även i Sverige som alltid framstått som stabilt och tryggt.

Artikelbild

Marie-Pierre Vérot, radioreporter på Radio France i Paris är på Sverigebesök för att ge sina lyssnare en bild av det svenska riksdagsvalet. Mona Kanaan fick en chans att putsa på sin franska och berätta om all lyckad integration.

– Enligt de senaste mätningarna kan ju Sverigedemokraterna i år bli landets näst största parti och det måste väl ses som väldigt överraskande.

Schemat för Marie-Pierre Vérot är milt sagt späckat och hon ursäktar sig redan när hon sätter sig ned för en kort pratstund med en svensk kollega att hon inte har tid att sitta särskilt länge.

Artikelbild

Så om vi talar om lyckad integration, vad krävs för att det ska fungera? Marie-Pierre Vérot från Radio France är nyfiken på alla svenska exempel nu, men vill också veta om Mona Kanaans uppfattning varför högerextrema partier skördar framgångar i Sverige just nu.

Tillsammans med Mona ska hon besöka Fröslunda och innan dess vill hon se manifestationen mot rasism och nazism på Fristadstorget.

Det är mer i linje med hur hon känner Sverige sedan många år tillbaka.

Artikelbild

Väldigt lite tid och väldigt mycket att göra. Precis som det ska vara i en valspurt. Mona Kanaan har fått chansen att prata både franska, arabiska och svenska under ett par hektiska timmar.

– Sverige är ett föredöme som ett land där man alltid haft tolerans som ett hedersbegrepp. Och ett öppet samhälle. Vad händer nu?