Eskilstuna veterandag är egentligen inte bara en dag – utan två. Helgen 27–28 augusti arrangeras veteranfesten för 35:e året i rad.

Bakom står Automobilhistoriska klubbens Eskilstunasektion och Eskilstuna flygklubb. Ola Englund, som varit med under de senaste tio åren, är ansvarig. Han ser fram emot helgen och är säker på succé.

‒Det kommer bli så fruktansvärt roligt, säger han.

På lördagen, mellan klockan 14 och 20, är det marknad som gäller och uppemot 400 säljare beräknas vara på plats.

‒Någon kan komma dragandes med ett gammalt cykelhjul och så tänker man "vad ska han med det där till?", men så har man hittat något som gör en hellycklig. En gammal bensindunk, som är rostig och jävlig, kan man snygga upp och ha hemma i vardagsrummet. Sedan, det allra största är ju att man kan hitta viktiga bildelar som saknas till bilar som inte längre tillverkas, säger Ola Englund.

På söndagen, mellan klockan 7 och 16, ligger fokus på veteranfordon. Då radar uppskattningsvis 2 000 fordon, bilar, motorcyklar, mopeder och traktorer som är äldre än 30 år, upp sig på fältet. Och så väntar flyguppvisningar.

‒Det är en familjefest. Det kommer folk från hela Sverige. Det kommer till och med folk från Norge, Finland och Danmark.

Med så många fordon väntar en del trafikstörningar.

‒Ja, vårt stora problem är trafikföringen. På söndag morgon öppnar vi flygfältet och då blir det lite trångt och hetsigt. Men det brukar gå bra. Jag har varit hos polisen och på brandstationen så alla vet vad det handlar om.