– Vi vill att det ska vara roligt att bo i Eskilstuna, säger Göran Pettersson, ordförande i hotell- och restaurangföreningen.

Det blir fritt inträde på stadsfesten som arrangörerna hoppas ska locka 10 000 besökare.

En stor scen kommer att byggas på Strandgatan som kommer att stängas av för trafik. Publiken kommer att stå på gräsmattan i Stadsparken. Under träden kommer det att finnas en uteservering med 500 platser. Ett högt staket kommer att sättas upp mot Västergatan som inte kommer att stängas av.

Artikelbild

Göran Pettersson, ordförande Hotell- och restaurangföreningen, JO Malmkvist, marknadschef Sparbanken Rekarne, och Jörgen Landin, SM-general. Stadsfesten kommer att äga rum i Stadsparken mellan Klosters kyrka och Eskilstunaån.

Arrangemanget kommer att starta på förmiddagen med drakbåtsfestivalen.

– Vi hoppas få ihop 30-40 lag, säger Göran Pettersson.

Starten kommer i år att gå vid beachen med de gula parasollerna i Stadsparken. Lagen kommer att padda i riktning mot Nybron.

Nytt för i år är några specialklasser som kommer att tävla i Sparbanken Rekarne Invitational. Flera elitlag i bland annat fotboll och handboll har bjudits in att delta i klassen. Göran Pettersson hoppas även att de politiska partierna ska tävla eftersom det är val i höst. Finalen i den traditionella mixade klassen beräknas ske cirka klockan 17.

Artikelbild

Sabina Ddumba är en av artisterna på stadsfesten.

Förra året ägde drakbåtsfestivalen rum samtidigt som Parkfestivalen på Strömsholmen i början av augusti. Arrangören Hotell- och restaurangföreningen tycker dock att det är bättre att ha den i slutet av augusti då de flesta är tillbaka från semestern.

Det var i samband med att hotell- och restaurangföreningen ville flytta drakbåtsfestivalen till ett datum som idén till stadsfesten uppstod. Efter diskussioner med Sparbanken Rekarne utökades evenemanget med bland annat artistuppträdanden. Det är Sparbanken Rekarnes koncept Varmt om hjärtat som har fått ge namn åt stadsfesten.

– Vi vill knyta ihop det på ett bra sätt med vår crowd funding-satsning som vi gör. Den heter just Varmt och hjärtat. Där gör vi insamlingar där Eskilstunaborna, företag och privatpersoner kan gå in och stötta med pengar till projekt som de tycker ligger dem varmt och hjärtat, säger JO Malmkvist, marknadschef på Sparbanken Rekarne.

Varför är Sparbanken Rekarne med i det här?

– Vi vill göra skillnad på de orterna där vi finns och verkar. Vi vill göra städerna lite bättre.

Stadsfesten äger rum samtidigt som SM i friidrott som pågår den 24-26 augusti på Ekängen.

– Vi räknar med att vi ska ha en buss gå mellan Stadsparken och Ekängen så att man kan åka här emellan, säger Göran Pettersson.

– Det är väldigt mycket tillresta till Eskilstuna. Alla hotellen är fulla. Det här blir ju en riktig fest på kvällen för alla tillresta och deltagare i SM.

SM-generalen Jörgen Landin beskriver samarbetet med stadsfesten som en win win-situation.

– Här räknar man kanske med 10 000 pers på festivalen. Det är det vi räknar med att få på Ekängen också. Kan vi hjälpas åt här i marknadsföringen, annonseringen och så vidare så kan det bara bli bra.

Han berättar att han från början var lite skeptisk eftersom han befarade att arrangemangen kanske skulle stjäla publik av varandra.

– Men så tror vi inte längre. Vi tror att det blir bra, säger Jörgen Landin.

– En del av de här 700 som ska tävla här kanske inte tävlar på lördagen. Då har man möjlighet att titta på drakbåtsfestivalen och även artisterna på kvällen.

I Stadsparken kommer det även att finnas en mindre scen där lokala band börjar underhålla på eftermiddagen. Klockan 18 börjar aktiviteterna på stora scenen med en presentation av satsningen Varmt om hjärtat. Sparbanken Rekarne kommer bland annat att berätta om lyckade projekt som har gjort det möjligt för handikappade att få rida och för barn från familjer som inte har det så bra ekonomiskt att få ett trevligt sommarlov.

Klockan 19 uppträder artisten Sabina Ddumba och klockan 21 uppträder Darin. En trubadur avrundar sedan underhållningen på stora scenen som slutar vid midnatt.

– Vi hoppas på en 8 000-10 000 besökare. Den här platsen har man inte haft några konserter på tidigare. Jag har inte fått tillståndet än. Vi hoppas få tillståndet, men jag har förankrat det på parkförvaltning, stadsbyggnad, polisen och bussbolaget, säger Göran Pettersson.

– Vi gör ett prov i år för att se hur lyckat det blir då, men ambitionen är att vi ska kunna fortsätta det här näst kommande år.