Det första av de 33 nya regionaltåg, Mälartåget, som succesivt ska sättas i trafik 2019 – 2021, testkörs nu för fullt. I somras visades det upp i Stockholm och i lördags var det tänkt att tåget skulle finnas på plats i samband med invigningen av den nya tågdepån i Eskilstuna. Det gick dock om intet, i stället skulle intresserade pendlare och resenärer i Eskilstuna få en chans att kika på den nya dubbeldäckaren vid Eskilstuna centralstation klockan elva på onsdagsförmiddagen. Men det sprack även den här gången.

– Transportstyrelsen har ännu inte godkänt att tåget får köra för egen maskin. Därför måste det dras av ett annat lok. Och i det här fallet skulle ett lok från SJ köra hit det men det drabbades av tekniska problem. Det är klart att vi är besvikna, vi vill ju att Eskilstunaborna ska få se hur de nya tågen ser ut, säger Kristina Birath, samhällsbyggnadsdirektör på Eskilstuna kommun.

När nästa tillfälle kan bli av är osäkert.

– Det handlar om när Trafikverket kan ge ett så kallat trafikläge så det vet jag inte. Hoppas att det kan ske nu i höst.

De nya tågen har till en början provkörts i Schweiz där tillverkaren Stadler finns. Sedan i somras har det rullat på svensk mark för ett omfattande testarbete. Under vintern kommer det att köras i Norrland under tuffa förhållanden då kravet är att tågen ska klara minst 40 minusgrader och 80 centimeter snö på rälsen.

I december 2019 ska de första tågen sättas i trafik på Svealandsbanan.

Fotnot: I en tidig version av artikeln använde vi i rubriken formuleringen "SJ:s nya tåg" om Mälartåget. Det är inte korrekt, och har därför korrigerats. Dragloket som nämns i artikeln är dock SJ:s. Vi beklagar.