Mats Jensen hade precis hällt upp morgonkaffet när han hörde knackningarna på köksfönstret. Bara ett par meter från huvudbyggnaden stod gästhuset i lågor. Men det förstod han inte då.

– Jag trodde först att hästarna hade rymt, sen hann jag tänka att nu brinner allting, nu brinner hö, hagar och hästarna, säger Angelica Ottsten.

– Jag trodde direkt att det var boningshuset, men sen kom jag ut och såg att det var gästhuset. Jag är helt övertygad om att jag inte hade märkt något om han inte hade knackat på. Inte förrän lågorna hade stått ännu högre. Hade han inte upptäckt det här hade det förmodligen tagit sig ordentligt. Det var verkligen tur i oturen, säger Mats Jensen.

Artikelbild

Byggnaden står kvar, men har fått rök- och vattenskador.

På gården finns hästar, hund och höns men inte ens djuren hade reagerat på att det brann på gården.

– Då vinden kom från norr så blåste röken bort från huset. Djuren var inte hysteriska. Annars är brand det värsta hästarna vet, och då hade man kanske märkt på djuren att något var fel, säger Mats Jensen.

Den anonyma mannen ska ha varit på väg till sitt jobb när han passerade Mats Jensens gård. Han varnade familjen, hjälpte till att släcka och stannade kvar på gården, tills räddningstjänsten lämnat platsen.

– Mannen försökte larma, men hade inte kommit fram. Klockan 06.41 ringde jag SOS och kom då direkt fram. Då var vi redan ute på gården och försökte släcka med vattenslagarna som Angelica hade dragit fram, säger Mats Jensen.

Mannens hjälteinsats vill nu Mats Jensen och Angelica Ottsten tacka för.

– Vi vet inte vem det är, vi känner igenom honom men vi vet inte hans namn. Men han räddade våra liv. Vi vill vi verkligen tacka honom ordentligt, säger Mats Jensen.

Thomas Johansson, platschef på Ärla brandstation var förste brandman på plats. Enligt Mats Jensen var det bara fem minuter efter att de larmat via 112.

– Vi finns för att kunna köpa tid, vi är bemannade dygnet runt för att kunna vinna in just de där fem-tio minuterarna, säger Thomas Johansson.

– Räddningstjänsten i Ärla gjorde ett otroligt jobb. De är professionella och det känns tryggt att dem finns så nära, säger Mats Jensen.

Tillsammans med räddningstjänsten i Eskilstuna kunde de oproblematiskt släcka branden. Byggnaden står kvar men har fått rök- och vattenskador.