Riksdagsledamoten Olle Felten (SD) kommer från Norrköping. Men i riksdagen har han sedan 2014 suttit på ett sörmlandsmandat och därför blir det riksdagens sörmlandsbänk som nu får en politisk vilde när Olle Felten petas.

Han uteslöts ur partiet tidigt på torsdagsmorgonen, meddelar Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Enligt sitt hemdistrikt Östergötland hade Olle Felten ändå inte fått förnyat förtroende att stå på valsedlarna i valet 2018.

‒Olle Felten har inte distriktets förtroende. Därför har vi inte nominerat honom till riksdagen. Ett av flera skäl till detta är att han kontinuerligt och under lång tid agerat konfliktskapande och aktivt försvårat samarbetet i partigruppen i sin kommun, bland annat genom att regelmässigt rösta emot sin kommunfullmäktigegrupp, säger Jan Svensson som är SD:s distriktsordförande i Östergötland.

Den direkta orsaken till att Olle Felten utesluts ur partiet är att han på torsdagen släppte in det nybildade partiet Alternativ för Sverige i riksdagshusets lokaler.

Alternativ för Sverige har bildats av utbrytare från SD. Bland annat av den tidigare ungdomsordföranden Gustaf Kasselstrand, som tillsammans med det dåvarande ungdomsförbundet SDU ansågs vara för radikal för moderpartiet. Han uteslöts ur Sverigedemokraterna i april 2015 och startade Alternativ för Sverige den 5 mars i år.

När Alternativ för Sverige skulle hålla presskonferens på torsdagen och berätta att man värvat Olle Felsten ville man använda riksdagshusets lokaler. Riksdagens presscenter är egentligen bara öppet för riksdagspartier, men genom att en sittande SD-ledamot bokat lokalen kunde utbrytarna komma in bakvägen.

Olle Felten skulle enligt kallelsen genom föra presskonferensen tillsammans med Gustaf Kasselstrand. Men när den väl började framträdde han ensam, med sin nya partiledare väntande utanför.

Sverigedemokraterna riktar mycket hård kritik mot Olle Felten i samband med att han utesluts: "Skälet är att han visat sig ha samröre med högerextremister och rasister", skriver SD i pressmeddelandet.

Olle Felten meddelar samtidigt att han byter parti och går med i Alternativ för Sverige.

‒Jag har under en längre tid känt att Sverigedemokraternas ledning inte har haft förmågan att hantera de interna problem som driver partiet åt fel håll, säger han i ett uttalande på det nya partiets webbplats.

Eftersom riksdagsmannen byter parti får Alternativ för Sverige en riksdagsrepresentant innan partiet ens ställt upp i sitt första val.