– Den här helgen är vädret perfekt för både två- och fyrbenta, konstaterade klubbens ordförande Pernilla Hallgren Pettersson.

Utställningen, som är den största i Sörmland, arrangeras i år på Ekängens IP för nionde året i rad. Tidigare hölls den i Nyköping, men när det blev för trångt till Rosvalla IP flyttades den till Eskilstuna.

På gräsplanen var ett 15-tal ringar – ja, det heter så i hundsammanhang trots att de är fyrkantiga – tydligt markerade med plastband. Runt ringarna hade många utställare satt upp tält som skydd för såväl sol som eventuellt regn. Det borstades och putsades för att hundarna skulle visa upp sina absolut tjusigaste sidor.

Artikelbild

Man skulle kunna tro att bullterriern Edith, ett och ett halvt år, är sminkad. Det är hon inte. Hon är född med denna iögonfallande teckning.

– Det är rätt fantastiskt att trots att det är så många hundar här är det väldigt lugnt och det hörs väldigt lite skällande, utbrast Minna Vaattovaara som är vice ordförande i Södermanlands kennelklubb.

Utställningen pågår i två dagar. Under lördagen var 1 004 hundar av 112 olika raser anmälda. Stora, små, långhåriga, korthåriga. Ett ypperligt tillfälle för den som går i hundköpartankar att skapa sig en bild av olika raser, och kanske fråga ägarna om vilka egenskaper, för- och nackdelar de har.

Under söndagen visas något färre hundar – 754 är anmälda och antalet raser uppgår till 85. Dagen avslutas dessutom med "the grande finale" Best in Show då utställningens allra vackraste hund utses.

Bedömningarna börjar klockan 9 och finaltävlingarna cirka 14.30. Förutom Best in Show ska då bland annat dagens bästa valp, bästa veteran och bästa uppfödargrupp utses.