I Sara Palms bostad är det katterna som står i fokus. Genom åren har det varit tusentals katter i lägenheten och för några veckor sedan föddes fyra nya kattungar som nu väntar på att bli omplacerade.

– Min bostad har tre våningar och den översta våningen är katternas. Man får maximalt ha nio katter enligt djurskydds­lagen oavsett hur stor bostad man har, säger Sara Palm.

Livbojen är en ideell förening som drivs i Eskilstuna av Sara Palm och hennes vän Lena Persson. Verksamheten är förlagd till deras bostäder och arbetet går ut på att ta hand om katter som är i behov av hjälp eller akut omplacering.

Artikelbild

Kattungen smyger runt och spanar.

– Vi har sett fruktansvärda saker under de år som vi har jobbat med det här. Det har varit total misär och många av katterna har varit väldigt sjuka, säger Lena Persson.

– Vårt jobb är att hitta lämpliga hem för katterna. Vi har ganska höga krav på dem som vill ta emot en katt. Det är inte vem som helst som får ta hand om en katt, säger Sara Palm.

Många katter har gjort speciella avtryck i Lena Persson och Sara Palms liv. Och kärleken till katterna gör det ibland svårt att säga nej till en katt.

– Vi gör vårt arbete ideellt och har vanliga jobb också. Men det är svårt att säga nej till en katt som behöver hjälp, säger Sara Palm.

Artikelbild

Kattungarna är bara några veckor gamla.

Enligt Sara Palm och Lena Persson är det många som inte tar sitt ansvar som kattägare. När de tröttnar lämnas katten ofta ensam och får klara sig på egen hand.

– Det är många som ringer till oss och säger att de inte kan ta hand som sin katt av olika anledningar. Om vi säger att vi inte har plats för en katt till så hotar ofta personen att han eller hon ska avliva katten. Då blir det svårt för oss att säga nej. De spelar på våra känslor för katterna, säger Lena Persson.

Livbojens verksamhet startade 2008 efter att Sara Palms granne gått bort. Hennes granne hade över 10 katter som plötsligt var utan hem.

– Jag frågade vad som skulle hända med katterna och fick jag reda på att de skulle avlivas. Då bestämde jag mig för att ta hand om katterna tills vidare, säger Sara Palm.

Sara Palm och Lena Persson är på ständig jakt efter nya personer som vill ta sig an en katt.

– Det kommer nya katter hela tiden och vi vill att alla katter ska ha de så bra som möjligt, säger Lena Persson.

I Eskilstuna driver ytterligare en förening verksamhet för övergivna katter. Det är Eskils­tuna Djurskyddsförening och Kälby djurhem.

– Vi arbetar ständigt med att få nya ägare till katterna som kommer in till oss, så all hjälp som finns tar vi tacksamt emot, säger Maude Larsson, djurhemsansvarig på Kälby djurhem.