Par misstänks ha lurat till sig 1,6 miljoner

Ett par i 30-årsåldern misstänks ha lurat till sig miljonbelopp av ett stort antal människor. Nu åtalas paret för grovt bedrägeri.

Det finns mängder av bilder i förundersökningen som visar de olika konversationer som det bedrägerimisstänkta paret har haft med de olika målsägandena.

Det finns mängder av bilder i förundersökningen som visar de olika konversationer som det bedrägerimisstänkta paret har haft med de olika målsägandena.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eskilstuna kommun2019-11-11 21:35

Det är mellan maj 2015 och 19 februari 2016 som de olika bedrägerierna ska ha ägt rum.

Åklagaren skriver i den stämningsansökan som har lämnats in till tingsrätten att paret, en man och en kvinna i 30-årsåldern, vid 52 tillfällen under den aktuella perioden med vilseledande ska ha  fått målsägandena att låna ut pengar till dem.

Åklagaren skriver också att paret har använt sig av olika former av känslomässiga påtryckningar och att brotten har begåtts som ett led i en brottslighet som har utövats systematiskt.

Summorna som målsägarna har lånat ut ligger mellan 2 000 kronor och 150 000 kronor –  vid varje enskilt tillfälle. Många av de drabbade har lånat ut pengar vid flera olika tillfällen. Av förundersökningen, som är på mer än tusen sidor, framgår att många av dem har drabbats hårt för att de lånat ut pengar som de inte fått tillbaka. Målsägandena är ibland släkt med mannen eller kvinnan, ibland gamla vänner, bekanta eller arbetskamrater.

En man som lånat ut 150 000 kronor berättar i förhören hur dåligt han mått av det som hänt. Han har själv tagit ett lån för att kunna hjälpa kvinnan och är väldigt orolig för sin egen ekonomi, säger han. När hon inte betalat tillbaka har han fått egna ekonomiska problem. Han berättar att han lånade ut pengar eftersom kvinnan sagt att hon behövde 104 000 kronor för att betala av en studiemedelsskuld och inte ville hamna i kronofogdens register. Men han ska också ha hört att andra människor blivit lurade, berättar han.

Från mannens förhör i förundersökningen:

"Till andra hon lurat har hon sagt att hennes pojkvän är spelmissbrukare och att hon behöver pengarna för att betala hans spelskulder som de jagas för".

Att mannen och kvinnan blir jagade och tvingas hålla sig gömda och säger sig bo på skyddade boenden, framgår i flera förhör och konversationer via sms eller mejl. I en konversation som kvinnan har med en tidigare väninna skriver väninnan att hon och hennes pojkvän hade tänkt gifta sig, men att bröllopsplanerna tycks gå i stöpet eftersom hon lånat ut så mycket pengar till henne. 

I förhören nekar kvinnan till brott och både hon och pojkvännens berättar om hans spelande och hur det påverkat deras liv. Han berättar att han tagit lån för att försöka rädda situationen,  för att försöka betala av smålån till andra och att de levt ett oerhört pressat liv och tvingats bo i skyddat boende i perioder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!