– Vår uppfattning är att allmänheten inte behöver vara rädd, inte känna rädsla. Men jag kan inte gå in på varför, säger Thomas Tellebro, tf chef för grova brottsgruppen hos polisen i Eskilstuna.

En kvart före klockan 21 fredagen den 24 augusti hördes skottlossning från motionsspåret i Årby. Tio minuter senare hittade ett promenerande par en 41-årig man med svaga livstecken. Mannen som var skottskadad avled på sjukhuset en stund senare. Polisen konstaterade redan tidigt att de kände till den döde mannen tidigare.

Personer som har hört av sig till Eskilstuna-Kuriren uppger att de inte vågar ta kontakt med polisen. "Jag vill inte gärna bli inblandad om det skulle vara gängrelaterat", skriver till exempel en anonym läsare i ett tips och beskriver ett antal höga smällare, om hur polis och ambulans kommit till platsen och hur någon strax efteråt burits iväg på en bår.

Artikelbild

Nya vittnen har hört av sig till polisen efter mordet i Årbyskogen i fredags kväll. Men det är inte alla som vågar kontakta polisen och berätta.

Thomas Tellebro vill inte svara på frågan om polisen misstänker att mordet i Årby i fredags kan vara gängrelaterat eller inte, men konstaterar att polisens uppfattning är att allmänheten inte behöver vara rädd. Med hänsyn till utredningen kan han inte utveckla svaret närmare.

Ni har efterlyst några speciella personer som har rört sig i området den aktuella tiden, en joggande kvinna och två personer på moped. Har ni fått kontakt med dem?

– Nej. Den joggande kvinnan har inte hörts av vad jag vet. Och vi har inget nytt om mopedisterna heller, säger Thomas Tellebro.

Andra vittnen då? Har folk hört av sig och lämnat uppgifter?

– Lite grann faktiskt. Dels på grund av att det har skrivits om mordet i media, men också för att vi har lagt lappar i brevlådan i de fall folk inte har varit hemma när vi har varit i området och knackat dörr.

Är obduktionen av 41-åringen klar?

– Vi har bara fått en lätt dragning eftersom våra forensiker har varit där. Men vi har inte fått någon hundraprocentig genomgång och kan inte lämna några uppgifter om detta än, säger Thomas Tellebro.

I slutet av mars i år gjorde Eskilstuna-Kuriren en sammanställning av ouppklarade mord i Eskilstuna. Räknat från maj 1994 och mordet vid kalkbrottet, fanns då sju ouppklarade mord i Eskilstuna. Nu har alltså ytterligare ett mord skett.

Varför finns det så många olösta mord i Eskilstuna?

– Det är olika från fall till fall. Det är olika omständigheter varje gång. Många gånger finns det väldigt lite teknisk bevisning. Då kan det vara svårt. Gängrelaterade brott är inte det lättaste. Där vill man sällan prata med oss, säger Thomas Tellebro.

Tellebro tycker oftast att polisen får bra resurser när grova våldsbrott sker. Men ibland har man otur och det händer flera allvarliga brott samtidigt. Då blir det konkurrens om de resurser som finns. De långa väntetiderna hos NFC (Nationellt forensiskt centrum) är ett annat, omskrivet problem som sinkar många polisutredningar.

– Men i normalfallet tycker jag nog att vi får de resurser vi önskar. Och alla vet att den första tiden är oerhört viktig, säger Thomas Tellebro.

Är det samma typer av problem på andra orter?

– Ja, det tror jag nog.

Eskilstuna utmärker sig inte när det gäller olösta mord?

– Nej jag tror inte alls att Eskilstuna ligger i topp på en sådan lista. Det är samma problem överallt, säger Thomas Tellebro.

Polisens tipstelefon när det gäller mordet i Årbyskogen är: 0730/776003. eller via tipsformulär på polisens hemsida: www.polisen.se