– Vi är inte ute efter att skrämma folk. Men vill ändå att folk är uppmärksamma. Ibland får man uppfattningen att gärningsmännen står och väntar på människor som inte har noll promille i blodet. Man ska helst gå med sällskap när man går hem från krogen, säger Lars Franzell, på polisens enhet för grova brott i Eskilstuna.

– Uppmaningen gäller både kvinnor och män. Det är nästan fler män än kvinnor som är utsatta, säger Franzells kollega Lennart Vestergren.

Flera Eskilstunabor har överfallits i Eskilstuna i sommar. Ibland är gärningsmannen ensam, ibland är de flera, i gäng. Och polisen är övertygad om att det finns folk som sett och gjort iakttagelser och hoppas att den som vet något hör av sig till polisen på telefonnumret 114 14.

Artikelbild

Nu går polisen ut till Eskilstunaborna och manar till vaksamhet och försiktighet. En rad överfall har skett i Eskilstuna i sommar. Lars Franzell på enheten för grova brott uppmanar speciellt folk som ska gå hem från krogen - att vara vaksamma.

Den senaste i raden av överfall ägde rum i Fors kyrkopark natten till lördagen den gångna helgen.

Klockan var 01.50 och en ensam kvinna var på väg hem och gick från centrum genom parken på väg mot söder.

Plötsligt blev hon överfallen av en ensam man som knuffade omkull henne så att hon hamnade på rygg på marken.

– Han satte sig på henne och låste fast hennes armar och ben rejält. När hon försökte ropa på hjälp försökte han täcka över hennes mun, berättar Lars Franzell.

Kvinnan försökte slingra sig loss och när hon skulle ropa på hjälp andra gången, blev hennes belägenhet uppmärksammad.

– Fyra personer, tre killar och en tjej kom till hennes undsättning och mannen blev skrämd och försvann, berättar Lars Franzell.

De fyra som hjälpte kvinnan i parken hjälpte henne också hela vägen hem. Men vilka de okända hjälparna är vet varken kvinnan eller polisen och önskar nu att de hör av sig. De kan sitta inne med viktig information.

Lars Franzell säger att polisen inte vet vad mannen var ute efter. Om det var ett rånförsök eller ett försök att antasta kvinnan sexuellt. Men han fick inte med sig något och hon blev inte heller sexuellt ofredad. Det polisen kan styrka juridiskt just nu är att en misshandel har ägt rum, konstaterar Franzell och Vestergren.

– Hon fick rejält med blåmärken eftersom han höll fast henne så hårt. Hennes glasögon fick sig också en knäck. Hon är väldigt arg nu för att hon inte tog en taxi hem som hon hade funderat på, säger Lars Franzell.

Man vet inte mycket om mannen som överföll kvinnan. Det finns just nu ingen misstänkt.

Men också män blir alltså överfallna. Av de fall som polisen har "listat" just nu, är de flesta brottsoffren män. Och några misstänkta finns inte.

Tror ni att överfallen har ett samband? Att det kan röra sig om samma gärningspersoner?

– Det går naturligtvis inte att utesluta det i några av fallen. Det är ju inte ett normalbeteende att göra såhär. Det är ju inte alltför många som överfaller människor på det här viset, säger Lars Franzell.

I anslutning till den här artikeln finns också en sammanställning på andra överfall som ägt rum i Eskilstuna sedan maj och fram tills nu.

Poliserna Lennart Vestergren och Lars Franzell konstaterar att de flesta fallen har ägt rum söder om centrum, sent på dygnet och på väg hem från krogen.

– Det finns ju ett våldskapital hos de här individerna. Det är helt tydligt. Det kan sluta illa, säger Lennart Vestergren allvarligt.

– De som gör det här visar en enorm hänsynslöshet mot människorna i sin omgivning, säger Lars Franzell.

De båda hoppas nu på allmänhetens hjälp, och på vaksamhet. Det finns givetvis människor som vet vilka som ägnar sig åt den här typen av brottslighet. Man skryter gärna i sina gäng om vad man gjort till exempel Om polisen däremot ställer frågor blir det tyst.

– Då blir de som musslor. De har lärt sig att de ska hålla tyst, säger Lars Franzell.

Men polisen då? Vad gör polisen för att försöka förhindra att sådana här brott sker?

– Polisen visar uppmärksamhet. Polisen rör sig vid de här platserna, på de här tidpunkterna. Men på helgerna när det är många andra ingripande hinner vi inte lika ofta och mycket som vi skulle vilja, säger Lennart Vestergren.