Det var på Alla hjärtans dag den 14 februari i år som en polispatrull ryckte ut till en fastighet i Eskilstuna. En anonym tipsare hade hört av sig och berättat att det luktade hasch i trapphuset. Tipsaren hade rätt.

När patrullen kom dit luktade det tydligt, och lukten kom från en 25-årig mans lägenhet. Poliserna konfronterade honom, och 25-åringen medgav direkt att han hade rökt hasch.

Han bedyrade att han inte hade mer knark hemma, men poliserna lät sig inte nöja med detta utan genomförde en husrannsakan. Och den gav resultat. Ett ganska rejält sådant dessutom.

Artikelbild

...som i sin tur innehöll 723 gram vakuumförpackat amfetamin.

Förutom några tabletter och en mindre mängd amfetamin hittade man en betydande mängd vakuumförpackat pulver i frysen, under en stor förpackning pannkakor. Det vakuumförpackade pulvret låg i ett skrynkligt kuvert som i sin tur låg i en Ica-kasse. Pulvret visade sig vara amfetamin, och vikten uppgick till 723 gram. En bra bit över gränsen för vad som anses vara ett grovt brott.

Den 25-årige mannen greps i samband med tillslaget på Alla hjärtans dag och togs med till polishuset. Polisen grep även hans sambo på hennes arbetsplats kort därefter, eftersom narkotikan såvitt man då visste lika gärna kunde ha varit hennes.

Under utredningens gång klarnade bilden, och när åtal väcktes vid Eskilstuna tingsrätt i april åtalades 25-åringen för grovt narkotikabrott och sambon för medhjälp. Enligt åklagaren hade 25-åringen skaffat knarket i syfte att sälja det, och sambon främjat brottet genom att ta emot försändelsen när den kom och därefter tillsammans med 25-åringen förvarat knarket i den gemensamma frysen.

Eskilstuna tingsrätt bedömde dock saken annorlunda. Efter att ha lyssnat till sambons berättelse om att hon inte hade en aning om vad påsen innehöll och att hon inte visste att den fanns under pannkakorna i deras frys valde man att fria henne helt.

Artikelbild

Under ett stort paket pannkakor i frysen hittade polisen en Ica-kasse...

25-åringen dömdes emellertid för grovt narkotikabrott. Däremot ansåg tingsrätten inte att det var styrkt att han skulle sälja narkotikan vidare, även om den stora mängden i och för sig talade för det. Han dömdes därför endast för innehav. Påföljden blev två år och sju månader i fängelse. Ett par mindre brott vid andra tillfällen räknades in i domen, som meddelades i början av maj.

Nu har Svea hovrätt tagit upp målet. 25-åringen överklagade nämligen domen, och menade att han inte visste att förpackningen innehöll så mycket som drygt sju hekto amfetamin. Han erkände att han hade beställt knarket, men att han hade väntat sig att få hem 50 eller möjligen 100 gram. Inte drygt 700. Enligt honom hade någon gjort "en fuling" och skickat för mycket knark, för att utnyttja honom att börja sälja. Han hade också synpunkter på hur Nationellt forensiskt center (NFC) hade vägt narkotikan.

Artikelbild

| Svea hovrätt fastställer Eskilstuna tingsrätts dom och dömer 25-åringen till två år och sju månader i fängelse för grovt narkotikabrott. Hans till en början medåtalade sambo friades redan av tingsrätten, som inte anser det styrkt att hon har agerat brottsligt.

Hovrätten ser dock ingen anledning att ändra tingsrättsdomen, utan delar tingsrättens bedömningar. Knarket var 25-åringens, vägningen skedde enligt praxis och eftersom 25-åringen själv hade lagt knarket i frysen visste han att det vägde betydligt mer än 50 eller 100 gram, anser även hovrätten. Straffet på två och och sju månader i fängelse står därför fast.

25-åringen ska sitta kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.