Annelie Klavins Nyström tycker inte att man ska tveka om man ser ut att hamna i en situation där man plötsligt är ensam och ett gäng som är så stort att det består av mellan tio och 15 personer närmar sig. Hon tycker att man ska ringa larmnumret 112 direkt, innan det händer något. Sedan kan det plötsligt vara för sent.

– Det är bättre att ringa en gång för mycket. Man känner ofta sånt där i luften. Framförallt ska man inte skaffa någon egen beväpning. Låt polisen sköta sitt jobb, säger hon.

Eva Carlsson, samordnare i gruppen "Trygga Eskilstuna" där Annelie Klavins Nyström är ordförande, är inne på samma linje. I gruppen samverkar polisen, socialtjänsten och representanter från kommunens olika verksamheter för att med gemensamma krafter göra Eskilstuna till en trygg kommun.

Artikelbild

Annelie Klavins Nyström (M).

Eva Carlsson säger att hon känner till problemet med ungdomsgänget och liksom Annelie Klavins Nyström ser hon allvarligt på det. Hon säger också att information har gått ut till olika delar av kommunens verksamheter och att man ber alla att hålla ögon och öron öppna. Det som behövs nu är att barnen/ungdomarna i gänget identifieras.

– Polisen måste få hjälp. Man måste få tag i dem och få stopp på det här, säger Eva Carlsson.

Ett problem som både hon och Annelie Klavins Nyström berör är den tystnadskultur som sprider sig i samhället. Man vågar inte prata, inte berätta vad man varit med om, än mindre berätta namn på personer som man kanske känner igen i ett gäng.

– Vi behöver namn nu. Det som oroar mig med allt det här är den låga åldern på barnen. Och man ska verkligen inte hålla på att beväpna sina barn bara för att de ska ner på stan och gå på bio. Det är åt helsike, utbrister Annelie Klavins Nyström.

Kommunpolisen Thomas BQ Bergqvist sa i onsdagens artikel att det sannolikt finns barn som bara är elva eller 12 år gamla i ungdomsgänget. De kan vara upp till 15 personer totalt när de drar runt i Eskilstuna, men bara ett fåtal är aktiva. Resten är en "svans", sa han.

Anneli Klavins Nyström säger:

– Så är det. Resten är "jag ser upp till chefen"-svansen. Nej det här är fel på så många vis. Det är såhär medborgargarden växer upp, i ilskan av sådana här händelser, säger hon oroligt.

Klavins Nyström poängterar också behovet av övervakningskameror, säger att fler sådana kan vara på gång och att det är nödvändigt för att kunna identifiera dem som begår brott.