Från första början var det tänkt att 9000 kvadratmeter skulle bli 6000, och det skulle helst av allt inte ligga längre bort från Centralstationen än Fortifikationsverket. Detta med hänsyn till de två tredjedelar av personalsatyrkan som pendlar till Eskilstuna. Och så var det tänkt att de nya lokalerna skulle vara inflyttningsklara senast måndag 9 oktober.

Det blev inte riktigt som i målsättningen. Lokalerna blev lite mindre, promenadavståndet från Centralen lite längre. Inflyttningen blev tre dagar försenad och hantverkarna jobbade förstås febrilt in i det absolut sista.

– Men vi är väldigt nöjda ändå, säger projektledaren för hela flytten Katarina Bruno på Energimyndigheten, som pekar på ett hus fyllt med energieffektiva lösningar, fönsterglas som filtrerar solljus, ventilation som styrs av närvaron i rummen och duschvatten som renar sig själv och återanvänds.

Artikelbild

Det är väldigt mycket öppna ytor på Energimyndigheten och hela landskapet andas en ambition att underblåsa kreativiteten.

I går var hela personalstyrkan samlad på plats på Gredbygatan 10 i Söderbergs metallgjuteris gamla lokaler för att gå en husesyn.

Hela huset är aktivitetsbaserat och nästan ingen har en fast arbetsplats längre. Här väljs den arbetsplats som passar bäst för tidpunkten.

Alla kan välja mellan att sätta sig i en aktiv zon, en mellanzon eller en tyst zon eller en teknikfri zon och det finns tydliga spelregler för alla ytor man befinner sig på.

Det hela kallas för Energimyndighetens allemansrätt och handlar lika mycket om hänsyn som att försöka skapa rum som väcker lust till kreativt skapande.

Artikelbild

Det blev väldigt många wow, och kolla det här, och vad bra det blev! Projektledaren Katarina Bruno på Energimyndigheten är nöjd och glad åt väldigt många detaljer i myndighetens nya bas i Eskilstuna.

– Är det så att man behöver sitta i ett stilla och tyst rum så vänder man sig till den teknikfria zonen, där man till och med uppmanas att lämna mobiltelefonen utanför, säger Katarina Bruno, som betonar att hela arbetsstyrkan var inkopplad på ett tidigt stadium för att ombyggnationen skulle bli så optimalt anpassad som någonsin möjligt.

Många synpunkter som kom i ljuset har man kunnat omsätta i praktiken, inte alla, men många.

Det är lite lågt i tak i källaren där motionsrummet återfinns, men det löste man genom att hänga upp de romerska ringarna i taket i den aktiva zonen i bottenplanet i stället.

På samma sätt är det självklart att det finns ett pingisbord i kaféet.

Katarina Bruno själv älskar motionsformen rundpingis så det ska nog komma till användning.

I en vrå närmast matsalen har man förberett för ett litet disco till kvällen.

– Men det ligger nog inte där på permanent basis, menar Katarina. Om det inte visar sig att det är en stor del av personalens bestämda åsikt att det ska finnas kvar..?