Rekordmycket fusk på Mälardalens högskola

Mälardalens högskola hade högsta andelen fuskare i Sverige förra året. Redan i år har 86 studenter – fler än någonsin – stängts av. ”De har befunnit sig i en sådan situation att de inte sett någon annan utväg”, säger skolans högskolejurist Cristina Pérez.

Mälardalens högskola har stängt av fler fuskande studenter än någonsin tidigare under 2019.

Mälardalens högskola har stängt av fler fuskande studenter än någonsin tidigare under 2019.

Foto: Arkivfoto

Eskilstuna kommun2019-10-22 18:09

Mälardalens högskola hade störst andel fuskande studenter i hela Sverige under fjolåret. 1,08 procent av helårsstudenterna åkte dit för fusk och stängdes av eller fick en varning under fjolåret, enligt en ny rapport från Universitetskanslersämbetet.

Och under 2019 fortsätter antalet fuskare på Mälardalens högskola att åka fast.

Hittills under året har Mälardalens högskola beslutat att stänga av totalt 86 personer vilket är nio fler än den tidigare rekordnoteringen (77 avstängda studenter år 2017). Bara sedan skolstarten i höstas har skolans disciplinnämnd stängt av 27 studenter på grund av fusk.

– Jag tror att vi behöver ta ett bredare grepp kring vad de har med sig för förkunskaper från gymnasiet, säger Cristina Pérez, högskolejurist på Mälardalens högskola i Eskilstuna och Västerås, till tidningen Universitetsläraren.

Oftast förekommande är fusk vid olika slags examinationer, men en student har även stängts av för att ha ljugit om att han gjort en fältstudie. Annars är plagiat av andra arbeten det vanligaste fusket.

Den största andelen av fuskarna har stängts i mellan fyra och sex veckor från sina studier.

Men det finns även studenter som fått längre straff än så. En 28-årig kvinna fuskade med sitt examensarbete genom att plagiera ett arbete som en annan student gjort för två år sedan. Och en 25-årig kvinna lämnade in en uppsats där hon hade plagierat sig själv från ett tidigare arbete som hon hade lämnat in, vilket inte är tillåtet, enligt dokument VLT tagit del av.

De båda stängdes av i nio veckor vardera och de flesta fällda eleverna skyller ofta på att de varit stressade i samband med försöket till att fuska uppdagats. 

– De har befunnit sig i en sådan situation att de inte sett någon annan utväg för att klara av momentet, eller i plagiatfall kanske inte ens förstått att de har gjort fel, säger Cristina Pérez.

Vid beslut om en avstängning får studenten inte delta i någon undervisning eller prov. Personen blir dessutom fråntagen sitt studiemedel under avstängningsperioden.

Disciplinnämnden ska ha ytterligare fyra sammanträden innan årets slut och med den nuvarande trenden kan Mälardalens högskola för första gången någonsin kliva över 100-gränsen i antalet avstängda elever under ett och samma år.

Förtydligande: I en tidigare bild som tidningen publicerade syntes en person. Den personen har ingenting med textens innehåll att göra.

Flest disciplinåtgärder:

(procentandel av antalet helårsstudenter 2018)

1. Mälardalens högskola (1,08)

2. Södertörns högskola (1,08)

3. Högskolan i Borås (1,01)

4. Högskolan i Jönköping (0,94)

5. Luleå tekniska universitet (0,77)

6. Örebro universitet (0,65)

7. Linköpings universitet (0,63)

8. Högskolan i Gävle (0,58)

9. Stockholms universitet (0,55)

10. Malmö universitet  (0,48)

Källa: Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!