Torshälla konstrunda har med åren blivit ett uppfriskande avbrott i påskfirandet. För många är det ett bra sätt att aktivera sig under några intensiva timmar genom att insupa en rejäl dos kultur, kryddad med social samvaro.

­– Det har blivit ett jätteintresse att vara med. Vi har flera konstnärer som står på kö om någon lämnar återbud och det är så klart kul, säger Janett Eriksson när vi träffas hos Greta Goblirsch på Galleri Bogården.

De har varit med sedan starten för åtta år sedan och sett det klimatsmarta konstevenemanget växa till en mindre folkfest.

Artikelbild

| Kyrkoherden Pernilla Parenmalm är glad över att kunna visa Mats Hermanssons presenningsikoner i sin kyrka.

– Folk verkar gilla upplägget med att promenera mellan utställarna och det är ett bra sätt att träffa på folk, säger Greta Goblirsch.

Hos henne kan besökarna kika på verk av akvarellmålaren Maria Ginzburg och keramik av Emily Eriksson. I övrigt är rundans repertoar ett smörgåsbord med allt från olja och fotografi till textil, glasslipning och smycken. I Holmbergsparken utlovas graffitiuppvisning och flera matställen kommer att ha öppet.

Hur lyckas ni locka så stor publik på påskafton?

­– Jag tror att folk tycker att det är kul när något större kulturellt händer i Torshälla och att det går att finna i lokaler som man inte väntar sig. Sen vill nog folk ut och röra på sig under påsk. Det här är ett både trevligt och socialt arrangemang, säger Greta Goblirsch.

Artikelbild

| På galleri Bogården visas verk av akvarellmålaren Maria Ginzburg och keramikern Emily Eriksson.

Hur lägger man smartast upp sin runda för att hinna med så mycket som möjligt?

– Vi delar ut ett programblad vid starten på Ebelingmuseet. Man väljer så klart själv vad man vill gå på, men vi har lagt upp en effektiv rutt efter önskemål från tidigare besökare, berättar Janett Eriksson.

Artikelbild

| Torshälla konstrunda är ett klimatsmart evenamang där det går att promenera mellan utsällarna.

I Torshälla kyrka kan besökarna ta in det andliga rummet och samtidigt beskåda presenningsikoner av Mats Hermansson. Han är till vardags domprost i Visby och bjuder på 13 motiv i sin svit Slitet och förgyllt.

– Vi har utställningar i kyrkan då och då, men det här är en medeltida byggnad och då får man inte spika i väggarna hur som helst. Vi har letat rätt på gamla infästningar och anpassat Hermanssons hängningar efter dem. Jag tycker att det blev fantastiskt vackert och det känns bra att få ha utställningen här under stilla veckan och påsk, säger kyrkoherden Pernilla Parenmalm.

Artikelbild

| Keramikfisken av Emily Eriksson finns på galleri Bogården.

2017 visades Elisabeth Ohlson Wallin fotoutställning Via Dolorosa i Torshälla kyrka.

– Kyrkorummet fungerar bra för utställningar och till Torshälla konstrunda ligger vi bra till. Det här är en bra promenadstad och kyrkan ligger mitt i byn, säger Pernilla Parenmalm.