I de valkretsar i Eskilstuna där SD fått flest röster, som i till exempel Gillberga-Lista, Näshulta och Öja-Västermo bor det få invandrare och arbetslösheten är låg. De allra flesta invånare bor i egen villa. I områden där Moderaterna fått flest röster i det kommunala valet, som till exempel Tumbo och Barva-Jäder, är förhållandena liknande.

– När det gäller SD har de ett tydligt starkt stöd i landsbygden där det kan finnas en slags rädsla för mångkulturalism. Där finns också ofta viljan att värna om ett samhälle som håller på att förändras, säger Joakim Johansson, docent i statsvetenskap vid Mälardalens högskola.

Socialdemokraterna dominerar fortfarande stort på flera håll i Eskilstuna, inte minst där befolkningen är blandad och väljarna företrädesvis bor i hyresrätter. I Fröslunda får partiet 56 procent av rösterna i det kommunala valet enligt resultatet från valnatten.

Artikelbild

Det är stillsamt på torget i Fröslunda dagen efter valet. Över hälften av dem som gick och röstade i Fröslunda lade sin röst på Socialdemokraterna.

– Det är nog av tradition. Det är mest pensionärer och invandrare som bor här och resultatet speglas nog av det, säger en äldre herre som är på väg hem från affären i Fröslunda centrum, dagen efter valet.

Själv bor han på serviceboende och meddelar att han varken röstade på Socialdemokraterna eller på Sverigedemokraterna. Dagtid tar han sig gärna en promenad i området. På kvällarna stannar han hemmavid.

– Jag bor högt upp och ser allt vad som händer, säger han.

Vid torget i Fröslunda håller träden utanför Ica-butiken på att sågas ner. En dagledig man låser upp sin cykel och hänger en matkasse på styret.

Han har en SD-knapp på jackan och hymlar inte med vad han röstade på i söndagens val. Trots att han inte är helt nöjd med Fröslundas utveckling har han inga planer på att flytta.

– Jag har bott här i 50 år. Jag orkar inte flytta på mig, jag blir kvar tills det är dags att gräva ner mig i jorden, säger han.

Också i Årby har Socialdemokraterna ett starkt fäste. Liksom i Fröslunda var valdeltagandet förhållandevis lågt, runt 60 procent, men bland dem som röstat har de röda en ohotad ställning. I valkretsen Årby Notarien skrapade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans ihop över 70 procent av rösterna i kommunalvalet.

Solveig Larsson har bott i Årby sedan 1970-talet.

– Det förvånar mig inte att vänstern gått så bra här. De har varit väldigt energiska. Jag tror de har knackat på hemma hos mig tre gånger. Det blir nästan för mycket, säger hon.

Solveig Larsson stortrivs i sin lägenhet i Årby och gillar att det går så bra att ta sig fram med cykel. Det rådande politiska läget på riksplan beskriver hon som "värdelöst".

– Det var väl väntat att det skulle bli jämt och det är ju inte riktigt klart än. Men det är konstigt när man inte riktigt vet hur det ska bli.