Det var den 2 oktober förra året som tingsrättens säkerhetskontroll togs i bruk. Syftet var att göra tingsrätten till en tryggare plats för alla, besökare såväl som personal.

– För att domstolen ska kunna vara öppen på allvar och för att alla ska våga komma hit, förklarade tingsrättens chef, lagman Per Lennerbrant, åtalats, och snart kommer rättegång mot honom att hållas i just Eskilstuna tingsrätt.

Det Lars Strömberg tycker har varit mest spektakulärt, eller åtminstone mest minnesvärt, under det första halvåret är dock inte svärdet i käppen utan det gripande ordningsvakterna tvingades genomföra den 2 oktober, alltså samma dag som säkerhetskontrollen togs i bruk.

Artikelbild

Alla som besöker tingsrätten måste passera säkerhetskontrollen. Receptionen är dock undantagen, vilket innebär att det går att hämta och lämna handlingar utan att kontrolleras.

– Den allra första besökaren blev gripen. Fem minuter efter att vi hade öppnat kontrollen. Han hade ett knogjärn på sig, berättar Strömberg.

Trots att ordningsvakterna flera gånger i månaden hittar direkta vapen hos besökarna har Lars Strömberg ingen känsla av att någon kommit beväpnad till tingsrätten i syfte att begå brott.

– Nej, jag skulle nog säga att det är av oaktsamhet och vana. Man är van att ha de här sakerna på sig, och tänker kanske inte på det.