Att flytta och börja studera kan kännas både spännande och skrämmande, i stunder som dessa vara skönt med en hjälpande hand. Petra Wellström, Clara Brinck och Therése Bergvall är alla en del av Mälardalens studentkår. Kåren har sedan länge planerat för terminens start.

– Vi är studenter som jobbar för studenter, säger Petra Wellström.

Kåren jobbar främst med studentinflytande, de satsar på att eleverna ska ha det bra och få en chans att påverka sin studenttid.

– När jag började var det otroligt betydelsefullt att komma hit och få ett varmt välkomnande, säger Therése Bergvall.

De första veckorna får eleverna delta i den så kallade rookieperioden. Under denna tid får de vara med om allt från fester, tävlingar, intromässor och så kallade sittningar som är en typ av middag för just studenter. Hela tiden finns gamla studenter som kallas för faddrar på plats. Deras uppgift är att se till att studenterna mår bra och känner sig välkomna.

–Under rookieperioden är tanken att man ska lära känna nya människor och komma in i gemenskapen, säger Clara Brinck.

Trots att det bjuds på mycket fest är kåren noga med att det inte ska bli för mycket fokus på alkohol och jobbar därför utifrån konceptet ”bästa festen”.

– Vi vill att fokus ska hamna på det som sker på festen, stämningen och aktiviteter och inte alkoholen, säger Petra Wellström.

Kåren har inte endast hand om rookieperioden utan finns där under hela skoltiden, bland annat hjälper de till med saker som bostadsgarantier och rabatter. Dessutom erbjuds nya studenter som folkbokför sig i Eskilstuna en cykel.

–Det är ett samarbete som vi har tillsammans med kommunen, vi vill vara hälsofrämjande, säger Therése Bergvall.

Under studenttiden kan även eleverna engagera sig i så kallade linjeföreningar. Linjeföreningarna har hand de olika inriktningarna som finns på skolan och Petra Wellström säger att varje förening är tilldelad viss färg, därav bär studenterna overaller i färgen som tillhör just deras förening, vilket blir en bidragande del till gemenskapen.

– En sak är säker, studenterna kan definitivt förvänta sig vänner för livet när de börjar studera på MDH, säger Clara Brinck.