Det drar ihop sig till val i Sverige och för den som inte förtidsröstat står vallokalerna öppna under söndagen, då man har möjlighet att lägga sina röster på dem man tycker ska styra landet, kommunen och landstinget.

Både polisen och säkerhetsföretagen har skärpt sin bevakning runt vallokalerna inför söndagen. Hur och var vill ingen kommentera, men att det råder höjd beredskap är ingen hemlighet.

– Alla som vill rösta ska få rösta på ett säkert sätt. Det kan vara ordningsvakter vid vissa vallokaler och höjd närvaro från polisen, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisen i region öst.

Han säger att polisen generellt är mycket engagerad i valet och konstaterar att polisen är mycket fokuserad på att valet ska gå rätt till och att varje person som ska rösta - ska få göra det på rätt sätt.

– Upplever man otrygghet, ska man ringa till oss, säger Björn Öberg.

Thomas BQ Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna, är inne på samma linje. Valet är otroligt viktigt och säkerheten runt röstningen på söndag likaså. Medvetenheten runt detta har funnits i kommunen under en lång tid. Redan i våras började polisen tillsammans med kommunala företrädare arbeta med trygghetsfrågor runt valet. Och Eskilstuna kommun har förstärkt det avtal man har med ett säkerhetsföretag just med tanke på valet, förklarar Thomas Bergqvist.

– Men när det gäller polisiär närvaro i vallokalerna gäller det verkligen att ha fingertoppskänsla, säger han.

Men är det ett högre fokus runt säkerhetsaspekterna nu jämfört med tidigare val?

– Ja, svarar Thomas Bergqvist, utan omsvep.

Varför?

– Det beror på samhällsutvecklingen. På sociala medier. Sverigedemokraterna var ingen stor aktör före förra valet. Inte som de är nu. Det står mycket mer på spel just nu. De vibrationer som finns ute i samhället. Det har aldrig varit en så intensiv valrörelse som nu. Jag tycker man ser genom TV-rutan att partiledarna är helt slut, säger Thomas Bergqvist.

Och även om valet är avklarat på måndag morgon behöver det inte betyda att allt blir lugnt efter det, menar Thomas Bergqvist.

– Vi har ju en opinionsbildning efter valet också. En opinion som antingen godkänner valresultatet eller en som inte godkänner det, säger han.