Årbymoskén har gått i konkurs, Försvarshögskolans rapport från 2018 är antidemokratiska. IS-anhängare är alla salafister.

– De vill skilja människor från samhället. De vill inte att salafistiska muslimer ska beblanda sig med varken andra muslimer eller icke-muslimer och det i sin tur skapar missnöjdhet, när de inte integreras. Då blir det lättare att rekrytera, de är kända för att skicka människor till IS. De pratar med ungdomarna, bjuder dem på mat och predikar för dem.

Representanter för organisationen har varit på plats i Årby för samtal. Men någon salafist-styrd moské finns inte på kartan, i alla fall inte enligt Abd al-Haqq Kielan.

Artikelbild

Den lokal i Årby som moskén finns i har församlingen ägt sedan 2012.

– Vi kommer inte acceptera deras krav. Vi tar gärna emot pengarna de samlat in för vår skull men de kommer inte få ta över moskén. De vill antagligen använda moskén som ett centrum för att distribuera sin syn på islam.

Det här är inte första gången som församlingen råkat ut för kuppförsök. Två gånger tidigare har salafister försökt ta över styrelseposter. 2015, i samband med att organisationen Eid Charity tog över moskéer i Örebro och Gävle, försökte samma organisation lägga vantarna på Årby. Då skänkte Eid Charity sex miljoner kronor och hade som motkrav att de ville ersätta styrelsen med konservativa ledamöter. Den gången löste det sig för Abd al-Haqq Kielan och Årbymoskén i och med att de personnummer som organisationen skickat in till länsstyrelsen inte godkändes.

Innan den 5 september måste Årbymoskén ha betalat in de två miljoner kronorna. Annars säljs fastigheten på exekutiv auktion hos Kronofogden.

– Jag tror vi klarar det. Vi pratar med flera olika personer som kan tänka hjälpa oss. Vi har så stor betydelse i Eskilstuna och många som är medlemmar hos oss har flytt från dessa extrema grupper i Syrien och Irak, säger Abd al-Haqq Kielan.