Slagstaskolan i Eskilstuna har gått ut med en varning om en man som misstänks försöka locka med sig unga pojkar i sin bil.

I ett brev till vårdnadshavare som har barn på skolan, informerar skolledningen om en man i en grå bil som stannar utanför skolor i kommunen och försöker få med sig pojkarna genom att erbjuda snus, cigaretter och alkohol.

– Vi går ut med varningen efter att ha fått uppgifter från elever och föräldrar om den här mannen och bilen. Det är ingen konkret händelse en viss dag som ligger bakom utan signaler vi fått om att detta inträffat, säger Susan Karlsson,  rektor på Slagstaskolan.

Artikelbild

| Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

Skolans ledning har även informerat polisen och uppmanar vårdnadshavare att prata med sina barn om att inte följa med främmande personer i deras bilar.

 – Det är bra om man pratar om detta hemma, säger Susan Karlsson.

Kommunpolis Thomas Bergqvist i Eskilstuna känner inte till just ärendet vid Slagstaskolan men säger att skolorna i kommunen generellt har bra rutiner när det gäller att hantera personer utifrån som tar otillbörlig kontakt med elever.

– Skolområdet är en extra skyddad plats där den som behöver kontakta elever ska gå via expeditionen. Skolan och rastpersonal brukar vara bra på att uppmärksamma personer som inte hör hemma på skolområdet. Skolan är inte en offentlig plats, säger han.

Att en vuxen man lockar skolbarn med cigaretter och alkohol ser Thomas Bergqvist allvarligt på.

– Det är ett jävla sätt om det stämmer och hör inte hemma i skolans värld.

Tidigare i januari rapporterades det om en man som försökt locka med sig en grupp barn från Gökstensskolan i Torshälla. Mannen befann sig utanför skolgården där han pratade med barnen över ett staket. Han försvann då personal kom och avbröt samtalet.

Det är oklart om händelserna vid Gökstensskolan och Slagstaskolan har något samband.

– Det är klart att vi har tänkt att det kan vara samma person och även andra grundskolor i kommunen kommer nu att hålla ögonen öppna lite extra, säger Susan Karlsson på Slagstaskolan.

Också Skogsängsskolan skickade ut en varning till vårdnadshavare i veckan om en person som försökt locka med sig barn. Där visade det sig dock vara falskt alarm. Enligt rektorn berodde varningen på ett missförstånd och en rättelse har gått ut till föräldrarna.