Försvaret får kritik efter dödsolyckan i Skövde

Arbetsmiljöverket riktar kritik mot Försvarsmakten efter en dödsolycka på ett skjutfält i Skövde 2007. I samband med en skjutövning omkom en 20-årig man från Eskilstuna - en olycka som verket anser hade kunnat undvikas.

Eskilstuna/Skövde2009-12-04 19:30

Det var i början av december 2007 som Nordic Battle Group hade en övning på ett skjutfält på militärområdet P4 i Skövde. Enligt utredningen inträffade olyckan då gruppen fick order att dra sig tillbaka. Det är inte klart om 20-åringen uppfattade ordern men den 20-årige soldaten blev kvar i riskområdet en kort stund. När han sedan reste sig upp för att springa bakåt skrek han till och föll ihop. Han hade träffats av ett skott i ryggen och hans skador var så allvarliga att hans liv inte gick att rädda.

Arbetsmiljöverket har utrett olyckan och enligt rapporten fanns flera allvarliga säkerhetsbrister inom försvaret vid tiden för olyckan.

Redan efter en dödsolycka 1997 beordrade Försvarsmakten vissa åtgärder för att förhindra en ny olycka. Men enligt deras uppfattning har förbandsledningen nonchalerat dem och riskerna har inte undanröjts.
”Ska inte behöva hända”

– Hade man kommit till rätta med bristerna är det inte omöjligt att man hade kunnat förhindra en ny olycka, säger Jan Swedberg, biträdande tillsynsdirektör och ansvarig för ärendet vid Arbetsmiljöverket.

Philip Simon är pressekreterare på Försvarsmakten:

– En sådan här olycka ska inte behöva hända, men det är inte min uppfattning att säkerheten nonchalerats.

Enligt utredningen har dock Försvarsmakten brustit på flera punkter. Framför allt anser man att övningsledaren borde ha gett order om ”Eld upphör” då han såg att 20-åringen befann sig i riskområdet, även om händelseförloppet var mycket snabbt.

Det har inte gått att fastställa vem som sköt det dödande skottet, eftersom soldaterna enligt utredningen sköt helt okontrollerat.

Av övningsledarens plan framgick inte vilka säkerhetsbestämmelser som skulle meddelas och det fanns inte heller någon riskanalys dokumenterad.
Hade inte fått kroppsskydd

Dessutom hade soldaterna inte tilldelats något förstärkningsskydd till överkroppen – ett skydd som enligt Statens Haverikommission troligtvis hade kunnat rädda 20-åringens liv.

– Det är en massa olyckor som har skett inom försvaret under 2000-talet. Vi tycker inte att man har jobbat med säkerhet i tillräcklig omfattning, säger Jan Swedberg.

Arbetsmiljöverket ska nu ta upp en dialog med Försvarsmakten för att se vilka åtgärder som gjorts sedan den tragiska dödsskjutningen. Enligt Philip Simon jobbar man ideligen med säkerhetsfrågorna och försvaret har enligt honom vidtagit vissa åtgärder, men det finns saker kvar att göra.

– Det är uppenbart att vi måste bli bättre, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om