‒Det är mest gammalt rostigt skrot, säger Stefan Eriksson från Eskilstuna när man frågar vad han säljer.

Han har lastat sina varor i en av försvarsmaktens gamla traktorsläp och kört ner dem till Ekeby flygfält under veterandagarna.

Men den ödmjuka marknadsföringen till trots går varorna åt.

Artikelbild

Stefan Eriksson åker till flygfältet för marknadens skull.

De slitna, väderbitna och lite skamfilade prylarna går lättast att sälja, säger han.

‒Jag har ju en riktigt fin gammal mjölkseparator här också. Tillverkad i Eskilstuna 1935, i originalförpackning och med fraktsedeln kvar. Men den är det ingen som är intresserad av.

Den mörkblå metallen i separatorn blänker som om den lämnat fabriksgolvet i Eskilstuna i går.

Veterandagarna på Ekeby flygfält marknadsförs som Sveriges största veteranmässa av arrangörerna. Tusentals besökare kom till flygfältet under helgen för att ta del av loppmarknaden, fordonsutställningarna och flyguppvisningarna.

Artikelbild

Agneta Karlsson, Inga-Lill Gräntz, Roger Siljemyr och Wille Nordin åkte från Örebro i en Edsel 59:a för att ha bakluckepicknick i det fina vädret.

Ungefär 2000 veteranfordon deltog i utställningarna och 400 marknadsknallar hade slagit upp sina stånd inne på mässområdet när det öppnade på lördagen. Man räknade med cirka tiotusen besökare under helgen.

Den stora loppmarknaden utanför utställningsområdet är en av orsakerna till att Ekeby veterandag drar så mycket folk.

Artikelbild

Det var något av ett Saab-tema på veterandagarna i år.

I ett av stånden har knallen Fredrik Skytt slagit upp sitt marknadsstånd. En stor samling leksaksbilar i varierande skick drar till sig kunderna.

‒Jag säljer ut en massa saker jag haft liggande i en lokal i Södertälje en längre tid. Folk vill helst ha gamla motorer och motordelar. Men har man det kan man också få sälja lampor och speglar och andra tillbehör.

Artikelbild

Den gamla mjölkseparatorn tillverkades i Eskilstuna 1935. Den har aldrig packats upp, förrän nu.

Leksaksbilarna går för en tia styck.

Men det går att köpa nytt inne på området också.

Gunnel Karlsson är knalle från Växjö. Hon skyltar med nytillverkade motorcykeltankar för några tusenlappar styck.

‒De flesta vill ha saker som var nya 1950 och sedan legat oanvända. Men det går sällan att hitta. Det vi säljer är nytillverkat. Vi åker till en fabrik i Indien och tar hem det, säger hon.