De tre nybyggda datacentren i Kjula, Katrineholm och Västerås ska startas i år. Det har Amazon Data Services Sweden AB (AWS) varit öppna med. Så mycket mer kring etableringarna har dock inte avslöjats.

På onsdagens presskonferens på bolagets huvudkontor, på Kungsgatan i centrala Stockholm, har dock Amazon möjlighet att räta ut en del av de många frågetecken som finns.

Kanske får vi reda på hur många personer har man anställt på respektive ort. Ska möjligheterna att bygga ut i Kjula utnyttjas, ska Amazon starta e-handel i Sverige och var placeras i så fall lagret?

I Kjula äger AWS en tomt på cirka 200 000 kvadratmeter. Utöver den befintliga men ännu inte i drift tagna datahallen finns planer och utrymme att bygga två lika stora hallar till.

David Hofmann är vd för Eskilstuna logistik och etablering AB. Han är medveten om AWS:s presskonferens, och nyfiken på vad som kommer att sägas.

– Vi har inte fått så mycket information men vi tror väl att det har att göra med att man går live med driften av de tre datacentren. Men det är en spekulation. Amazon är måna om att hålla saker för sig självt, säger han.

David Hofmann säger sig dock ha stor förståelse för att Amazon håller låg profil.

– De månar om sina kunders säkerhet och information helt enkelt.

Inom det kommunägda logistikbolaget är man i sin tur mån om att hålla sig väl med dotterbolaget till världens näst största bolag, sett till börsvärdet. I mars uppgick Amazons börsvärde, enligt tidningen Reusmé, till 768 miljarder dollar, motsvarande drygt 6,9 biljoner kronor.

– Vi vill inte äventyra vår relation genom att säga något som inte stämmer, säger David Hofmann.

Spekulationerna kring Amazons eventuella inträde på den svenska e-handelsarenan skulle sannolikt innefatta ett större lager. Enligt flera medier har företaget köpt internetdomänen Amazon.se och enligt SVT har Postnord nyligen förlängt ett avtal med Amazon med tre år.

– Vi vet ingenting om något e-handelslager men det vore fantastiskt. Skulle de presentera såna planer och lägga lagret här så är det vi som jublar högst.

Enligt Hofmann är det dock tveksamt om Amazon skulle få plats med ett traditionellt plocklager på den Amazonägda tomten i Kjula.

– En stor lagerfastighet på 60 000-70 000 kvadratmeter blir svår att få plats med. Men det finns fortfarande ytor kvar i själva logistikparken.