Efter att kompisarna Nick Staffas, Edvard Lundkvist, Elina Wieser och Robert Gustavsson upphörde med att spela sina favoritspel genom en förening började lägenheterna svämma över av alla spel och allt tillbehör. För att lösa problemet kläcktes idén om att starta en mötesplats såväl som butik i Eskilstuna där entusiaster kan mötas för att hänga, spela och köpa tillbehör.

Sedan i maj har Spelfaktoriet träffats en gång i månaden i Torshälla för att spela tillsammans och för att etablera en kundkrets. Nu under hösten börjar det på allvar, renoveringen av den lokal på järntorget i Eskilstuna som ska husera visionen är i full gång.

– Vi har inte satt något datum för när vi öppnar, mest för att inte sätta onödig press på oss själva. Nu håller vi på med att verksamhetsanpassa lokalen som kommer rymma både en butikdel och en öppen del för spelande, säger Edvard Lundkvist.

Edvard tror på att den analoga spelkulturen kommer att växa sig allt större.

– Jag tror att det här är en framtidskultur. Vi söker oss till tillfällen där vi kan träffas på riktigt i och med att livet blir allt mer digitaliserat, många söker sig till spel för att umgås. Vi har märkt att intresset är stort men också att många är lite försiktiga, säger han.

De analoga spel som Spelfaktoriet spelar inkluderar olika sorters brädspel, rollspel, kortspel och figurspel.

I helgen väntas spelsugna till Royals källarlokal i Nyfors. Schemat innehåller aktiviteter från fredagskvällen till söndagseftermiddagen med några timmars paus under natten. Hur många som väntas köpa biljett till evenemanget vågar inte Edvard Lundkvist gissa.

– Kommer det 100 personer är vi jättenöjda. Vi har kapaciteten för kanske 300, om inte alla kommer samtidigt, säger han.

Konventet anordnas samtidigt som Nyforsdagarna som i år hålls på Järntorget alldeles intill Royal, perfekt tycker arrangörerna.

– Det kommer vara gratis att gå in till konventet, så alla som är sugna att titta är välkomna. De som vill delta i spelen måste köpa biljett.

Ett stenkast från Royal håller de fyra kompisarna, som känt varandra i mellan fem och tio år, febrilt på med arbetet i den nya lokalen. Förhoppningen är att det ska bli en knytpunkt för intresserade i staden.

– Det finns inget liknande i Eskilstuna. Även om vi är det första företaget som satsar på det här tror jag inte vi kommer vara det sista. Men att tjäna några pengar räknar vi inte med i början, vi kommer bara försöka se till så att företagets kostnader täcks. Målet är att inte behöva gå in med så mycket privata pengar, säger Edvard Lundkvist.