Stefan Löfven var fackförbundet Metalls ordförande i sex år fram till 2012. Då sadlade han om till partiledare för Socialdemokraterna. Medlemskapet i Metall har han dock kvar och ett besök på Volvo CE utan att träffa den lokala avdelningen vore nästan otänkbart. Efter en rundvandring i fabriken kom läget. Först ut var dock Metallklubbens ordförande Robert Fredriksson.

– Du är inte medlem i rätt avdelning men du är ändå välkommen till Volvo CE i Eskilstuna.

– Tack för det och för möjligheten att träffa er. Det är som att komma hem. En tråkig situation jag minns just härifrån var 2008 när den riktiga dippen började. Vid mitt besök här i Eskilstuna började jag begripa hur allvarlig krisen var. Där det skulle vara liv och rörelse, som det är nu, var det tyst. Det var en riktigt otäck upplevelse.

Stefan Löfven rundade dock av sitt tal till i positiv anda.

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), var med under Stefan Löfvens besök. Han passade på att sno åt sig lite egentid med statsministern för att lobba för angelägna kommunfrågor.

– Jag och Hans Ekström ska lyfta universitetsfrågan. Vi får en kvart i bussen och då passar vi förstås på att skjuta in lokalt viktiga frågor, säger Jimmy Jansson.

Efter Volvobesöket var det dags för en stunds dörrknackning på Störtloppsvägen innan följet skulle åka vidare med den röda turnébussen. Först bekräftade Stefan Löfven för Eskilstuna-Kuriren att Jimmy Jansson lyckats aktualisera frågan om göra Mälardalens högskola till tekniskt universitet.

– Vi tycker också att det är dags, och det är här det ska ligga. Vi har precis kommit igång efter en lång regeringsbildningsprocess och ska leverera enligt januariavtalet. Men för oss ligger det även med att ta upp den här diskussionen med de andra partierna.

Finns det något motstånd?

– Alla partier har inte alltid varit positiva till att ha fler universitet ute i landet. De tycker att vi bara ska de stora, och gamla som alltid funnits. Jag hoppas att vi kan bilda opinion lokalt och regionalt och vi ska ta upp frågan med de partier vi samarbetar med.

Sitt besök i Eskilstuna sammanfattade Stefan Löfven så här.

– Det är så här det ska vara. Besök på en arbetsplats, träffa anställda och sen avsluta med dörrknackning. Det har varit en perfekt dag.