Under två dagar samlas representanter från myndigheter, organisationer och folkrörelser som arbetar med narkotikafrågan i Eskilstuna för att delta på den årliga konferensen Sverige mot narkotika. Det bjuds på ett späckat program med föreläsare från olika delar av världen som berättar om sitt arbete mot narkotika. Det stora dragplåstret är den amerikanska professorn Bertha Madras från Harvard Medical School som bland annat kommer att berätta om cannabisindustrin i USA.

Drottning Silvia som är engagerad i narkotikafrågan hade bjudits in att öppna konferensen.

– Narkotika skapar misär och det är barn och unga som drabbas hårdast. De tappar sin tilltro till vuxna. Vi måste motarbeta droger med största kraft, sa drottningen i sitt tal och hyllade konferensen.

Artikelbild

Drottning Silvia invigningstalar på Elite stadshotellet i Eskilstuna.

– Den är ett exempel på den samverkan som är så viktig. Tillsammans kan vi skydda unga från droger.

Talet hyllades av Sörmlands landshövding Liselott Hagberg.

– Fantastiskt att hon är här. Drottningen ställer sig inte vid sidan utan engagerar sig för utsatta i samhället, säger landshövdingen som var den första att hälsa drottningen välkommen till Eskilstuna.

På plats under konferensen även är rikspolischef Dan Eliasson och från lokalt håll kommunalråd Jimmy Jansson (S).

– Det är positivt att få den här konferensen i stan. Det är bra för besöksnäringen men framför allt eftersom vi har en problematik med narkotika precis som i övriga landet, säger Jansson och fortsätter:

– Jag önskar ju att den här konferensen aldrig skulle behöva äga rum men nu är det så. Och kan vi ha ett arrangemang som ökar kunskapen så är det ju fantastiskt.

Eskilstuna kommun är värd för årets konferens i samarbete med European cities against drugs, ECAD.

Allmänheten kan också ta del av vissa punkter i programmet. Under onsdagseftermiddagen med start klockan 13 berättar lokala verksamheter till exempel hur de jobbar förbyggande mot narkotikaanvändande samt diskuterar medberoende. Platsen för detta är Contrast vid biblioteket i Eskilstuna.