Larmet inkom till polisen vid klockan 20.30 på söndagskvällen. Flera personer som befann sig utanför Parken Zoo ska enligt inringaren ha hållit i ett vapenliknande föremål.

Polisen tog larmet på största allvar och skickade flera bilar till platsen.

– Vi kan inte ignorera ett sådant här ärende. Vi utgår ifrån att det är ett vapen och agerar därefter. Vi går in i en sådan situation som att de har ett skarpt vapen, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl i polisregion Öst.

Han kan inte redogöra för händelserna därefter i detalj, men polisen fick kontakt med personerna som befann sig utanför djurparken och konfronterade dem.

– Patrullerna har kontrollerat fyra ungdomar i 18-årsåldern och deras fordon, man hittade två soft airguns med magasin.

Ingen person är misstänkt för brott men polisen direktförverkade föremålen på plats.

I svallvågorna efter den tragiska händelsen i Stockholm för några veckor sedan, när en ung man som bar på en leksakspistol sköts ihjäl av polis, vill Lars-Göran Nilseryd poängtera riskerna som det innebär att befinna sig på offentlig plats med soft airguns eller liknande.

– Det innebär stora risker. Man måste tänka på hur situationen uppfattas av andra och det är inte lätt för en vanlig människa att avgöra om det är ett riktigt vapen. Det kan även vara svårt för någon som är vapenkunnig att avgöra.

Han fortsätter:

– Utgången beror nästan alltid på hur personen som håller i föremålet agerar. Skulle den här personen rikta en soft airgun mot polisen då kan det ju uppstå en sådan här oerhört tragisk händelse igen.

Misstänker man att någon bär på ett vapen ska man alltid ringa polisen, poängterar Lars-Göran Nilseryd.

För polisens del är situationer i skarpt läge där soft airguns eller leksaksvapen förekommer mycket problematiska.

– Min värsta situation skulle vara att jag ställs inför det faktum att någon lyfter ett sådant här vapenliknade föremål och pekar mot mig. Som polis har man någon sekund på sig att fundera på vad man ska göra, säger Lars-Göran Nilseryd.