När 20-åriga Elin Fahlén från Eskilstuna fick höra om lokförarutbildningen testade hon att skicka in en ansökan.
– Det var något nytt som lät kul, jag hade ingen aning om hur det yrket går till. Så jag tänkte "jag chansar". Jag vill inte ha ett jobb där man sitter på kontoret hela dagarna, då tänkte jag att i loket, där kan jag sitta istället. Det var väl därför, säger hon.
Elin Fahlén, som är född och uppvuxen i Strängnäs, gick hotell- och turismprogrammet på gymnasiet. Sedan dess har hon arbetat på Ica Safiren innan hon sökte till lokförarutbildningen.
Att hon hamnade på lokförarutbildningen i just Eskilstuna är egentligen en slump. Det var när hon var inne och kollade på samma utbildning i Stockholm som hon såg att det skulle komma även till Eskilstuna och då bestämde sig för att skicka in en ansökan.
– Min kompis mamma var lokförare, då undrade jag hur man blev det. Jag sökte runt på olika utbildningar och såg att det fanns i Stockholm, då gick jag in på den. Eftersom det är MTR som håller i den också så stod det där att de även skulle öppna i Eskilstuna i augusti 2023, då kollade jag in det.
Utbildningen startades för att råda bot på MTR:s personalbrist som kör Mälartågen. Nu har Elin Fahlén och hennes kursare gått tre dagar på den nya utbildningen som äger rum i Gredbydepån i Eskilstuna.
– Just nu håller vi på med terminologi, alltså olika termer som man använder inom järnvägen som man kanske inte förstår om man inte jobbar med det. Som till exempel vad betyder det att växeln ligger på? Det förstod inte jag heller i början men nu börjar man komma in i det, säger Elin Fahlén och fortsätter:
– När vi har vår första LIA (lärande i arbete) sitter vi med bredvid och ser hur man jobbar. Jag vet inte om vi kommer få köra tåget, men man kommer alltid ha en handledare bredvid.
Utbildningen pågår i 44 veckor och är uppdelad på två terminer. Studenterna är färdigutbildade i juli nästa år och är då fria att söka till vilket tågbolag de vill arbeta för.
– Det känns jättestort, om man kör persontåg så har man ansvar för många människor. Så det känns både kul och läskigt, säger Elin Fahlén.