Tidningen skrev nyligen om Strängnäsbon Mathilda Quick som tillsammans med andra resenärer blev lämnade mitt i natten i Södertälje, när sista tågets ersättningsbuss bara räckte till hälften av passagerarna. Detta skedde den 31 augusti.
Örjan Bergfeldt, från Torshälla, har råkat ut för samma sak när han skulle ta sista tåget från Stockholm mot Strängnäs och Eskilstuna den 6 augusti. Han hade varit på Gröna Lund och sett Deep Purple tillsammans med sin fru och sin vuxna son. Samma kväll var det Allsång på Skansen och Miss Li hade konsert efter den ordinarie allsången.
– Det var evenemangen på Gröna lund och Skansen som gjorde att det var mer folk än vanligt. Man såg att folk som skulle med tåget hade svarta t-shirts med bandnamn på så de hade troligtvis varit där vi hade varit och jag hörde folk prata om Skansen, berättar Örjan Bergfeldt.
Hans familj hade bokat tågbiljetter tur och retur dagen innan men fick ett meddelande en timma innan avgång, att tåget var inställt och skulle ersättas med buss. Men bussen, som kom sent, räckte inte till alla. Örjan Bergfeldt uppskattar att det var 70 personer som skulle åka med.
– Man förlitar sig på ett system att det ska fungera. Men vi fick inte klart besked av kundservice om det skulle komma en buss till eller inte. Om den skulle komma kunde det ta en timma till. Man kände sig lite lämnad.
Flera personer på platsen ringde kundservice och satte på högtalare på sina telefoner. Örjan Bergfeldt berättar att de fick höra att de var tvungna att gå ihop flera personer om de tog taxi för att få ersättning.
– Kvinnan på kundtjänst, som vi tog namn på, sa att vi kunde få ersättning upp till 1 435 kronor per person. Vi uppfattade att det var grönt att ta en taxi.
Örjan Bergfeldt och hans familj delade på en taxi med två andra personer som också skulle till Eskilstuna.
– Taxin kostade 4 500 kronor. Men taxichauffören kunde dela upp notan. Enligt honom var det mycket vanligt att sista tåget blev inställt och att han fick göra sådana här körningar.
Men när Örjan Bergfeldts familj sökte ersättning från kundservice för 900 kronor var fick de avslag. De var tvungna att ringa och argumentera för sin sak för att få pengarna. De fick höra att eftersom tåget skulle gå längre än 150 kilometer, till Örebro, föll deras ersättningskrav under Tågpassagerarförordningen istället för lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter.
– Inte tänker den som bokar en resa från Stockholm till Eskilstuna på att tåget ska fortsätta till Örebro.
Om hela situationen säger Örjan Bergfeldt:
– Det är informationen från kundservice som man är besviken på. Sedan är det ansvarsfrågan. Alla kanske inte kan lägga ut pengar för taxi.
Tidningen har pratat med Mälardalstrafik.
Kan de som jobbar på kundservice regelverket?
– De har god kunskap om regelverket för förseningsersättning. Vid särskilda trafikhändelser som denna kan kundservice fatta beslut som avviker och vara mer generösa med ersättning. Då informerar de internt så att ersättningskraven hanteras på rätt sätt. Här verkar något kanske ha gått fel vid kontakten. Det beklagar vi och det är väldigt viktigt att resenären hör av sig till kundservice igen, säger Katarina Myrberg, pressansvarig Mälardalstrafik.
Hur vanligt är det att sista tåget på kvällen från Stockholm mot Eskilstuna ställs in och ersättningsbuss inte räcker till alla?
– Sedan början på året har sista tåget mot Eskilstuna varit inställt och ersatts med buss 15 gånger, både på grund av planerat banarbete och akut trafikstörning. Vi har ingen statistik över hur många gånger som ersättningstrafiken inte har varit tillräcklig men normalt räcker beställd trafik.
Varför sätts det inte in mer ersättningstrafik vid stora evenemang?
– Det kan vara svårt att få fram tillräckligt med ersättningsbussar vid denna tid på dygnet. Men det är tydligt att vi behöver förbättra processen för att fånga upp evenemang som kan påverka trafiken. Vi på Mälardalstrafik kommer ihop med Transdev, som ansvarar för driften av våra Mälartåg, att arbeta upp en process och ett arbetssätt kring detta i höst.
Både efter den 31 augusti och den 6 augusti har resenärer varit besvikna över att kundservice inte har kunnat ge besked om det kommer mer ersättningstrafik.
– Vid incidenter som dessa jobbar trafikledningen och kundservice tillsammans så att kundservice kan informera och ge korrekta besked i realtid. Detta kan vara en utmaning beroende på incidentens storlek.