Studentföreningen: "Vill inte ha alkoholhets"

John Backman försvann efter en studentfest. Festarrangörerna har dock inte tänkt om i sitt arbete. "Men vi har alla fått oss en tankeställare", säger Josefin Broberger, vice krogansvarig.

Sexmästeriet är föreningen som arrangerar studentfesterna på Mälardalens högskola

Sexmästeriet är föreningen som arrangerar studentfesterna på Mälardalens högskola

Foto: Arkivfoto

Eskilstuna kommun2019-11-16 07:11

Sexmästeriet (delen "sex" i ordet har sitt ursprung i "sexa", som betyder fest) är föreningen på Mälardalens högskola i Eskilstuna som arrangerar studentfesterna tillsammans med den officiella studentkåren.

Och det var efter en sådan fest – där eleverna skulle inviga sina nya overaller – som John Backman, 18, försvann och sedan hittades död i Eskilstunaån för en månad sedan i dag. 18-åringen nekades inträde till en nattklubb vid 23-tiden den 16 oktober och därefter lämnade han platsen. Det sista levande tecknet var en mobiltelefon som slutade avge signal två timmar senare.

Under sökandet var Sexmästeriet en av de mest kraftsamlande organisationerna och efteråt arrangerade de även mötesplatser för studenter som ville sörja tillsammans.

Med en månads distans till händelsen sörjer studenterna fortfarande John Backmans död. Men Sexmästeriet har inte gjort några konkreta ändringar i sina rutiner kring fester.

– Det är klart att vi alla har fått oss en tankeställare. Vi kan inte ta ansvar för vara studenter gör utanför våra event, men precis som tidigare gör vi allt vi kan för våra studenter och steppar in om vi ser att någon är i behov av hjälp, säger Josefin Broberger, som är vice krogansvarig hos Sexmästeriet, och fortsätter:

– Vi hade nyligen en halloween-fest och det är klart att man tänker till lite extra. Under rookie-perioden har man till exempel två faddrar per förening som har som skyldighet att vara nyktra. Och vi i Sexmästeriet håller oss alltid städade och har kontroll över situationen. Sedan håller man kanske ett extra öga numera så att ingen ska behöva gå själv till exempel. 

Studentlivets inledning består av både invigningar, sittningar och andra festligheter där stora mängder alkohol förekommer.

Och även på Sexmästeriets hemsida kan man läsa om förslag på dryckeslekar och tävlingar som handlar om att till exempel dricka fyra liter öl, cider eller vin på 100 minuter eller 20 stycken glasflaskor öl eller cider under tolv timmar. 

Klarar man sedan utmaningarna belönas man med ett märke som kan sys fast på overallen.

– Men vi vill inte ha någon alkoholhets och är noga med att säga att det finns alkoholfria alternativ också. Det är lite grundläggande regler om hur man bör uppföra sig. Även om vi bara är vanliga människor och kan göra mänskliga fel, så hjälper vi alltid till om vi kan, säger Josefin Broberger.

Sexmästeriet var även med och kraftsamlade resurser i sökandet efter John Backman för en månad sedan.
Sexmästeriet var även med och kraftsamlade resurser i sökandet efter John Backman för en månad sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!