Premiärkvällen till ära var det idealiskt skidväder, runt fem minusgrader och vindstilla. Redan på onsdag väntas dock betydligt mildare väder med uppemot sex plusgrader. Men det är inget som oroar Magnus Nilsson.

– Vi har så pass mycket snö nu, så det är inga problem. Det ska mycket till för att det här ska bort, säger, Magnus Nilsson, ordförande för Tunafors slalom.

Även om det skulle bli en mild vinter så räknar Magnus Nilsson med att backen har öppet fram till vårkanten. Det kommer gå att åka i Vilsta långt efter att snön försvunnit på andra ställen i stan, lovar Magnus Nilsson.

Artikelbild

Barnen dominerade i backen på måndagskvällen.

– Det kan vara grönt i trädgårdarna. Men det finns ändå snö här, säger Magnus Nilsson.

Snöbeståndet i backen ligger nu på en stabil nivå, men starten av året var desto tyngre. Premiären av Vilstabacken skedde tre veckor senare än normalt.

– Det var tufft i början. Vi brukar ha backen klar till nyår, säger Magnus Nilsson.

Liften körde i gång strax innan 18 på måndagen och strax därefter ringlade kön, där medianåldern på åkarna låg på 7-8 år, lång.

Artikelbild

Magnus Nilsson, ordförande i Tunafors slalom förening

Eskilstunabon Anna Wennberg är en van skidåkare och medlem i Tunafors slalom. Hon besökte Vilstabacken med sina två barn under måndagen.

– Det är fantastiskt. Framför allt för att det är så nära. Det är mycket värt att man kan åka mitt i veckan, säger Anna Wennberg och fortsätter:

– Att ha en friluftscentral som Vilsta med längdskidåkning, frisbeegolf och så vidare är helt oslagbart. Det är en av anledningarna till att vi trivs så bra som barnfamilj i Eskilstuna, säger hon.

Anna Wennbergs dotter, Armida Malmquist, har precis avslutat ett åk och stakar sig målmedvetet förbi sin mamma och vidare mot liften och ytterligare en åktur. Hon fångas in av sin mamma och tar sig tiden att svara på några frågor innan hon ger sig av igen. Både snön och backen får godkänt.

Vad är roligast att åka?

– Slalom är det bästa, säger Armida Malmquist.

Var är det bäst att åka då?

– I alperna, säger hon.

Och till alperna har Vilstabacken, med sina dryga 30 meter, en lång väg kvar att gå. Men en höjning av backen på tio meter är på väg och redan i år har backen breddats och höjts på sina ställen.

– Vi har byggt till en hel fotbollsplan storleksmässigt. För oss som åkt här sedan flera år tillbaka är det som en helt ny backe, säger Magnus Nilsson på Tunafors slalom.

En ny lift, en ankarlift i stället för nuvarande knapplift är också planerad liksom en park med rails och hopp. Tunafors slaloms förhoppning är att i samarbete med Sörmlands idrott få i gång en träningsgrupp som samtidigt är ansvarig för att hoppen underhålls och spärras av när de inte är tillräckligt i skick att användas, berättar Magnus Nilsson.

Om backen domineras av barn och den planerade parken främst kommer att nyttjas av ungdomar så är medelåldern desto högre vid sidan av backen i längdskidspåret.

– Det är bråda dagar inför Vasaloppet. Man märker när det är över, säger Magnus Nilsson och skrattar.