Sommaren 2016 publicerade Eskilstuna-Kuriren åtta unga flyktingars egna berättelser om sina hemländer, flykten till Sverige, livet här och sina tankar om framtiden. Berättelserna hade de skrivit själva som en skoluppgift på introduktionsprogrammet på S:t Eskils gymnasium.

Fadi Gergis är en av dem. Han berättade om fasorna i krigets Syrien, om den skrämmande flykten genom Europa, om stödet här i Sverige och om sitt stora mål – att bli ingenjör. Ett mål och en dröm som föddes när han fortfarande bodde i Syrien, och som han fortfarande har. För att hans hemland Syrien ska känna stolthet över honom, och för att tacka sitt nya hemland Sverige.

– Om man har moral, tar ansvar och jobbar då kommer man att lyckas i Sverige, säger han. Så är det inte i alla länder. Där kan man hamna i svårigheter ändå, trots att man sköter sig.

Artikelbild

När han är klar med gymnasiet i Eskilstuna vill Fadi Gergis flytta till Stockholm och läsa på KTH.

När han läser det han skrev då – för nästan två år sedan – väcks starka känslor. Glada minnen från hemlandet, men också de starka minnena från flykten.

– Det var skittufft, säger Fadi Gergis. Nu när jag vet skulle jag nog inte göra om samma sak. Samtidigt var det värt det, för att få komma till Sverige.

TV ► Eskilstuna-Kuriren mötte Fadi Gergis 2016 då han berättade om hur han ryckts upp från sitt hem, sin skola, sin stad och sin familj: