Tåget avgick från Eskilstuna centralstation vid tolv-tiden. I höjd med Södra bangårdsgatan rev det ner en kontaktledning och blev sen stående i höjd med Viptorp.

Pär Björnesjö var på väg till Stockholm för att gå på konsert med sin flickvän.

– Den började klockan 15 så det har vi förstått ett tag att vi kan glömma. Det börjar bli rätt dålig stämning nu. Vattnet är slut och toan går inte att spola, sa han när han suttit fast på tåget i över tre timmar.

Artikelbild

Passagerarna från tåget fick gå längs järnvägsrälsen för att ta sig till uppsamlingsplatsen där bussarna fanns.

Strax före klockan 16 kunde resenärerna till slut evakueras och fördes med buss till Eskilstuna centralstation.

– Det känns ju lite surt. Hade man vetat att det skulle ta så lång tid skulle man velat bli avsläppt på en gång så att man kunde tagit bilen i stället, säger Pär Björnesjö.

Pernilla Johansson vid SJ:s pressjour beklagar det som hänt och förklarar varför man inte inledde evakueringen tidigare.

– Det är naturligtvis jättetråkigt för alla som drabbats. Men vi kan inte agera på annat sätt, vi måste invänta besked från Trafikverket. Om de säger att vi inte kan evakuera av säkerhetsskäl måste vi rätta oss efter det.

Artikelbild

Bild ombord på tåget som stått still i timmar.

Hur kommer de drabbade resenärerna att kompenseras?

– Det är som vanligt vid störningar. De får kompensation efter konstens alla regler. Vi ska försöka hjälpa de på absolut bästa sätt. Utifrån den situation man är i så kan man ta kontakt med vår kundservice och göra en reklamation.

Hur kommer det sig att inte toaletterna fungerade?

– Så ska det ju inte vara och om de har varit sönder i just den här situationen är det hemskt tråkigt. Men varför det är så kan jag inte svara på eftersom jag inte är på plats.