– Vi har nu genomfört tekniska förbättringar som ökat kapaciteten för rening av ytvatten vid vattenverket i Bälgviken. Detta i kombination med ökad nederbörd gör att vi nu häver bevattningsförbudet, säger Admir Ibrisevic, VA-chef på Eskilstuna energi och miljö.

Vattningsförbudet trädde i kraft så tidigt som 28 maj i både Bälgviken och Näshulta liksom i övriga Eskilstuna när det stod klart att den tidiga värmen orsakade en ökad vattenförbrukning, och att grundvattennivån sjönk till en alarmerande nivå. I Eskilstuna hävdes bevattningsförbudet den 18 juni med undantag för Näshulta och Bälgviken.

Men även om man nu väljer att blåsa faran över så sker det med en uppmaning att alla som bor i Näshulta och Bälgviken gör klokt i att fortsätta att handskas med resurserna med sparsamhet.

Admir Ibrisevic påminner om att en hållbar hantering av vatten kan vara ganska enkel:

– Har du möjlighet, samla regnvatten för bevattning av din trädgård. Undvik att använda vattenspridare, vattna istället med kanna.

– Tvätta bilen i en biltvätt, där tvättvattnet återanvänds. Duscha istället för att bada och kör full disk- och tvättmaskin.

VA-chefen understryker att enbart tipset att stänga av vattnet under tandborstningen kan göra ett en tvåbarnsfamilj sparar 100 liter vatten per dag.