Eskilstunaborna Elin Magnusson, 28 år, och Ida Vesterberg, 31 år, läste samtidigt på högskolan och jobbar båda på socialtjänsten. Idén har funnits under en längre tid.

– Vi har pratat i flera år om att vi vill göra något liknande, men vi har inte riktigt kommit till skott. Vi diskuterade mycket kring debatten i valet och bestämde oss för att vi aktivt måste göra något. Vi vill verkligen skapa ett evenemang dit folk kan komma och visa att vi inte tolererar rasism och nazism, säger Elin Magnusson.

Tillsammans för Eskilstuna är ett antirasistiskt nätverk som verkar mot rasism och för sammanhållning. De har funnits sedan 2013 och är en del av förbundet Tillsammansskapet.

Artikelbild

Manifestationen kommer att äga rum på Fristadstorget under lördagseftermiddagen.

Initiativtagarna kom i kontakt med Tillsammans för Eskilstuna och anordnar ihop med dem en manifestation mot rasism och nazism.

– Det är en manifestation med det som händer just nu i koppling till valet och till att rasistiska partier ökar, blir större och mer kraftfulla, säger Elin Magnusson.

Det kommer att finnas tre talare på manifestationen på Fristadstorget på lördag klockan 15. Det är skribenten och föreläsaren Fredrik Pettersson, Mehrdad Darvishpour som är filosofie doktor i sociologi och forskare i socialt arbete vid Mälardalens högskola och Carolina Bäck som är socialchef på Stadsmissionen.

– Vi tycker att fler borde göra aktiva handlingar för att ta ställning mot rasism och nazism. Vi vill få människor att också ta ställning i vardagen och att man säger ifrån när man hör saker. Det är bara så vi kan möta rasism och nazism. Om vi är tysta så blir vi också en del av problemet, säger Elin Magnusson.

Det är ett hundratal som har kryssat i att de kommer i eventet på Facebook men det är över 400 intresserade.

– Vi vill att fler ska få upp ögonen för det som händer just nu i vårt samhälle, att nazistiska och rasistiska krafter och retorik får väldigt mycket utrymme, säger Elin Magnusson och fortsätter:

– Vi tror på ett samhälle där man är solidariska med varandra och vi tror på jämlikhet, mångfald och öppenhet.