Med bas på kontoret på Tullgatan i Eskilstuna har illustratören Hue Huynh byggt upp ett starkt varumärke med inriktning mot barnböcker. Hon har kunder över hela landet och jobbar parallellt med ett stort framtida projekt med tänkt lansering i Asien. För tre veckor sedan var dock mardrömmen ett faktum.

Det var den 25 maj, samtidigt som Å-loppet genomfördes i Eskilstuna, som tjuvarna slog till mot lokalen där Hue Huynh, tillsammans med fyra andra företag, har kontor.

– De tog alla mina grejer, datorn, skärmen, ritplattan – allt!, säger Hue Huynh.

Artikelbild

Ett av Hue Huynhs verk, boken Rio och tiokompisarna.

Situationen blev än mörkare av att tjuvarna hade tagit sig in utan att göra någon åverkan på dörren till lokalen. Det gjorde det hela till ett snårigt ärende hos försäkringsbolaget.

– Det är tråkigt att bli av med grejer att utöver det få försäkringsproblem gjorde att jag hamnade i en dålig sits, säger Hue Huynh.

Det är en exceptionell händelse som berörde oss alla.

Roger Pihl, ordförande för Brita och Otto Larssons Minnesfond
Artikelbild

Illustratören Hue Huynh från Eskilstuna blev bestulen på i stort sett allt från sitt kontor på Tullgatan. Räddningen blev ett stipendie från BOL-stifelsen.

Turen i oturen var att tjuvarna missade att ta Hue Huynhs backup med allt hennes arbete. Stölden slog ändå hårt mot henne som behöver sina arbetsverktyg för att kunna jobba. En av de övriga entreprenörerna som delade lokal med Hue Huynh såg emellertid en lösning.

– En av de som jobbade i lokalen kontaktade oss och frågade om möjligheten att ansöka om stipendie till Hue så att hon kunde köpa nya arbetsredskap, säger Roger Pihl ordförande för Brita och Otto Larssons Minnesfond, BOL-stiftelsen.

Artikelbild

I tio år har Hue Huynh jobbat som illustratör och har kunder från hela landet.

BOL-stiftelsen grundades 1998 och bygger på Brita och Otto Larssons testamente. Otto Larsson var en entreprenör från Eskilstuna som ville ge medel till personer med entreprenörskap, däribland barn och unga. När Hue Huynhs historia kom till stiftelsens kännedom agerade styrelsen omgående.

– Vi höll ett telefonmöte och tog ett snabbt beslut om att gå in och hjälpa. Det är en exceptionell händelse som berörde oss alla, säger Roger Pihl.

Så det var ett lätt beslut?

– Mycket lätt, Hue är en inspiratör för så många och en otroligt duktig entreprenör.

Hue Huynh blev, intet anandes, övertalad av sina kollegor i lokalen att komma till sitt kontor en vecka efter inbrottet. Där väntade Jan Gullbrandsson från BOL-stiftelsen med stipendiet på 30 000 kronor tänkt att främja innovation och kreativitet.