Efter klockan 21, varje kväll de senaste veckorna, har rävungen smugit sig fram bland husen i Borsökna där Tomas Gustavsson och hans granne bor. Räven som tidigare synts i området tillsammans med sin mamma dök plötsligt upp på egen hand på tomten.

– Vi upptäckte att skor var borta och tänkte då att det måste vara räven, och det var det ju, säger Tomas Gustavsson.

En dag när han satt inne med ytterdörren öppen fick han besök av det lilla djuret.

Artikelbild

– Räven tittade in på mig, sedan ryckte den åt sig min toffla och sprang iväg och tuggade på den. Det var ganska coolt.

Tomas Gustavsson tycker att rävungen blivit allt mer nyfiken och det har hänt att den smugit sig fram och nafsat på Tomas fingrar. Troligen i jakt på mat.

– Det har varit lite läskigt ändå, det är ju ett vilt djur. Jag tänkte att: Tänk om den hugger tag jättehårt? Men mest känns det häftigt.

Grannarna har gett räven namnet Lasso. Men samtidigt som den har blivit mer närgången har Tomas och hans granne börjat sätta gränser.

– Den får inte gå in i husen. Den har försökt men då har vi satt stopp, säger Tomas och tillägger att han inte vill att djurets naturliga beteende ska påverkas.

– Den vågar sig fram men om det kommer några plötsliga rörelser så springer den iväg, så den är fortfarande skygg. Det vore hemskt om det hände den något.

Enligt Jonas Åkerberg, vilthandläggare på länsstyrelsen, är det inget ovanligt att rävar rör sig inne i samhällen eller kring bebyggelse.

– Det är något som lockar, mat eller sorkar i jorden. Det är ofta nyfikna ungrävar som gör så här och det brukar finnas ett gryt i närheten, säger han.

Enligt Jonas Åkerberg är det inget farligt att en räv är närgången men om man vill bli av med den så kan man helt enkelt sjasa iväg djuret.

– Man kan spruta vatten på den så försvinner räven rätt snabbt, säger Åkerberg.