Det var Ica-butiker som i förra veckan sålde Lithells falukorvsring för 15 kronor styck. Toni Salonen och hans sambo slog till och köpte fyra stycken vid två olika köptillfällen i Eskilstuna. I tisdags när paret skulle äta korvgryta som de lagat av korven såg de något blått i korvbitarna.

– Det var när vi skulle lägga upp maten på tallriken som vi såg det, säger Toni Salonen.

Han och sambon upptäckte plast i två av fyra korvar så han bestämde sig för att kontakta företaget som tillverkar Lithells produkter, Atria Scandinavia, så att de skulle kunna varna andra konsumenter.

Artikelbild

Två av fyra falukorvar innehöll plast när Eskilstunabon Toni Salonen undersökte kampanjkorven.

Av företagets kund- och konsumentkontakt uppmanades paret att kasta bort korven och de lovades kompensation i form av en värdecheck. Toni Salonen fick veta att plasten var ofarlig och att företaget därför inte skulle gå ut med något larm.

– Det kändes som att de inte ville erkänna att plast i korven inte är bra. Det hade ju räckt med att gå ut med information på hemsidan, 90 procent av korvarna är säkert redan uppätna, säger Toni Salonen.

Kommunikationschefen på Atria Scandinavia, Sara Andersson, bekräftar att några kunder hört av sig om plast i kampanjfalukorven.

– Blå plast ska självklart inte finnas i vår korv. Men vi använder blå plast i vår produktion, det är som ett emballage som vi använder till köttråvaror. Den är blå just för att man enkelt ska kunna se den. Det är ovanligt att vi får reklamationer på grund av plastrester men här har det hänt något, säger Sara Andersson.

Artikelbild

Det var falukorvarna med utgångsdatum 3 november som säljstoppades av Atria Scandinavia.

Hon beklagar att kunderna fått plast i sin korv och uppmanar berörda konsumenter att höra av sig till företaget, så att de kan följa räckvidden av plastresterna. Men enligt företagets rutiner kräver plastfyndet ingen återkallelseåtgärd eftersom det rör sig om så få fall i förhållande till de volymer fabriken producerar.

– Den innebär ingen hälsorisk om man äter den. Det vi gjorde var att säljstoppa produkten i butiken så att inte fler korvar kommer ut på marknaden, säger Sara Andersson och förtydligar att det rörde sig om Lithells falukorvar med bäst före-datum den 3 november.

Artikelbild

Toni Salonen är besviken att det inte går ut med någon information kring detta.

– Det kanske inte är någon fara men det är inte okej att de tar så lätt på det. Då kan de lika gärna skriva "Kan innehålla spår av plast", säger Toni Salonen.