Lördagen den 21 september stod det klart att Rönninge Show Chorus vunnit världsmästerskapet i barbershopsång 2019. Allt tack vare begåvade sångare, dirigenter och det vinnande konceptet "Made in Sweden for the World". Finalen hölls i den stora sportarenan Smoothie King Center i New Orleans.

– Det är en otrolig känsla när de slår på ljuset, man känner värmen från lamporna och publiken som jublar, säger Kethy Benedek, 69, som tillsammans med Annika Christensen, 54, är de två från Torshälla som var med och plockade hem guldet.

Kethy Bendek har sjungit i a cappella-körer i två omgångar under sitt liv. Första gången i en period på tio år. Sedan tog hon en paus i ytterligare ett decennium.

Artikelbild

| Rönninge Show Chorus med det vinnande konceptet "Made in Sweden for the World".

– Nu är jag på min andra omgång som hittills pågått i fem år, säger hon.

Resan till New Orleans började i Karlstad 2018 när Rönninge Show Chorus kom hem som segrare från de Nordiska mästerskapen i barbershop. Efter det var resan till USA ett faktum.

– Vi bokade våra resor själva. Några åkte i förväg och gjorde egna utflykter i staden, berättar Kethy Benedek.

Söndagen den 15 september träffades de 146 kvinnliga körsångarna mellan 18 till 81 år för sitt genrep i jazzens huvudstad. Snart skulle de ställas mot 34 andra körer från hela världen. Trots hård konkurrens fanns bara ett mål – guld.

Artikelbild

| Kören består av 146 kvinnliga körsångarna mellan 18 till 81 år.

– Efter repet hade vi en liten show tillsammans med Stockholm City Voices som var där tävlade i en annan kategori.

Seminfinalerna drog igång den 19 september. Rönninge Show Chorus gick tillsammans med tio andra körer vidare till finalen den kommande lördagen.

Artikelbild

| A cappella-kören under semifinalerna i New Orleans.

– Under finalen var det säkert 10 000 åskådare på plats.

Efter uppträdandena presenterade juryn resultatet. De som låg längst ner räknades upp först.

Artikelbild

| Repetition i Rönninge.

– Till slut var det bara vi kvar, säger Kethy Benedek.