Markanvisningstävlingen utlystes under Eskilstuna byggforum i oktober och gäller en tomt på Hagaholmssvägen i Hällby.

En jury valde ut tre tävlande och nu har det alltså avgjorts. Det vinnande bidraget heter Triptyk och bakom det står bygg- och fastighetsbolaget Maison forte AB och Lomar arkitekter AB.

[map type="google-maps" lat="59.392605809075036" long="16.417496004260215" zoom="15" view_type="roadmap" marker="true"]

Artikelbild

De tre planerade huskropparna på Hagaholmsvägen i Hällby kommer att rymma 43 lägenheter.

I det aktuella området har de ritat in tre så kallade stadsvillor i fyra våningsplan mellan den befintliga bebyggelsen som består av flerbostadshus och villor. De tre huskropparna – som rymmer totalt 43 lägenheter – byggs med en trästomme men fasaderna kläs med varsitt material; trä, metallkasetter och skiffer. Detta grepp har fallit juryn i smaken som beskriver materialvalet som vågat.

– Genom tydlig och träffsäker arkitektur gällande färg, form och materialverkan har, i samklang med lägenheternas goda boendekvaliteter, balkonger och gårdarnas uteplatser, varit de kvalitéer som bäst uppfyllt tävlingsjuryns bedömningskriterier, skriver juryn i sin motivering.

Viktor Söderqvist på Maison forte berättar att deras tanke med bidraget varit att skapa variation i området genom att tillföra god estetik.

– Vi har velat ge arkitekturen i Hällby ett uppsving. Genom att skapa tilltalande bostäder kan vi förhoppningsvis lyckas med avsikten att få folk i Hällby att flytta runt lite, att äldre människor som kanske bor i villa i dag ser det här som ett attraktivt alternativ.

När bygget kan komma i gång är oklart. Detaljplanen har varit ute på granskning och enligt tidsplanen ska den kunna antas under året.

– Vi hoppas att planarbetet kan gå snabbt och smidigt. Vi vill komma i gång så snart som möjligt, säger Viktor Söderqvist.

De 43 lägenheterna med storlekar från två till fyra rum och kök kommer med stor sannolikhet att säljas som bostadsrätter. På gårdsmiljön kommer olika typer av odlingsmöjligheter finnas.

Maison Forte är ett bygg- och fastighetsbolag med rötter i Mälardalsområdet och som har kontor i Eskilstuna, Nyköping och Kungens kurva utanför Stockholm. Man har ingen pågående produktion i Eskilstuna men har tidigare byggt bostadshus i Thuleparken och i Snopptorp. De är också aktuella i planeringen för två kommande projekt; dels i Skogstorps centrum, dels i Torshälla där 60 nya bostäder samt ett äldreboende ska uppföras i kvarteret Gillet där det tidigare låg en Shellmack.