Gyllenhjelmska torget i Strängnäs och Strömsholmen i Eskilstuna var platserna för Jimmie Åkessons 16:e och 17:e torgmöte sedan han visslades av scenen under turnépremiären i Luleå den 13 augusti.

Vid ett av torsdagens torgmöten, i Eskilstuna, hölls en tyst protest. Ett tiotal personer höll upp skyltar med texten "SD är rasister" i övrigt var det lugnt.

De två mötena bar stora likheter. Stora polispådrag, hundratals besökare, sjungande trubadurer och till sist en partiledare som utifrån bilder på en storbildsskärm gick till verbal attack.

Sittande regering, ministrar, nuvarande opposition och gamla regeringar kritiserades för misskötsamhet. Han talade om en "ansvarslös invandringspolitik" som roten till landets problem på de flesta områden. Han beskrev en lösning som han sammanfattade med orden "ansvarsfull invandringspolitik.

– De som kommer till Sverige ska anpassa sig. Det är ansvarsfull politik. Invandring ska också tillföra något. Självklart ska vi öppna gränsen om det kommer någon som verkar trevlig.

Jimmie Åkessons beskrivning av såväl problembild som lösningar möttes av applåder på båda mötesplatserna. Hårdare tag mot kriminella, främst återfallsförbrytare utlovades. Fler poliser med bättre löner, bättre arbetsförhållanden och resurser för polisen likaså. Han lovade fler anställda i vården och heltider för dem som vill. Och han tog som väntat upp SVT:s granskning av våldtäktsstatistiken.

Jimmie Åkesson visade även bilder på brinnande bilar i Göteborg.

– Bilden är tio dagar gammal men hade lika gärna kunnat vara tagen i går. Den enda slutsats vi kan dra av denna bild är att vårt land slits isär. Sverige är mer polariserat än någonsin och parallellsamhällen växer fram. Så kan vi inte ha det. Det viktigaste nu är att återgå till en politik som håller ihop landet och att se till att de som gör såna här saker hamnar i fängelse.

Är det så att Sverigedemokraternas inställning inte passar, sa Jimmie Åkesson, så ska man inte bo Sverige.

– Det ska vara tydligt att i Sverige har vi demokrati, och här behandlar vi varandra, djur och natur med respekt. Och inte minst, man måste vilja skaffa sig en egen försörjning. Om man inte vill det kan man bo i ett annat land, tycker jag.

Efter talet i Strängnäs summerade Kristdemokraternas Pia Steensland, riksdagskandidat och lokal fullmäktigeledamot, sina intryck:

– Han säger mycket men är inte så konkret. Han pratar mycket om problem men kommer med få lösningar. Det är ju lite öppet mål eftersom sittande regering har misslyckats med så mycket.

Efter torsdagens sista möte, i Eskilstuna, var Jimmie Åkesson nöjd med sina framträdanden men något missnöjd med valet av mötesplats i Eskilstuna.

– Mötet var bra men det är lite tråkigt när man hamnar lite avsides så här i en park. Det blir lite som ett internt möte när man inte står på torget och pratar. Men det var mycket folk och trevligt. I Strängnäs stod vi bland valstugorna, det var mer dynamiskt.

På frågan om han skulle vilja vara mer positiv istället för att ägna så mycket tid åt att klaga, kritisera och attackera svarar han:

– Jag tror man måste göra både och. Det är svårt att lägga fram egen politik i opposition om man inte först beskriver problemen och hur allvarliga de är.

Han säger sig se ett par mer eller mindre sannolika, lösningar på regeringsfrågan efter valet.

– Jag hoppas att åtminstone vi tre stora partier (SD, S och M) blir överens om att vi måste ta ett gemensamt ansvar. Den här pajkastningen och det, tiden för det är liksom förbi.

Han tror inte att tonen mot de tänkta samarbetsparterna ska motverka deras vilja att samarbeta med honom och SD.

– Så elak är jag inte. Jag konstaterar bara att de för en dålig politik, det tycker jag ju och då ska man säga det. Men det finns möjligheter för de har närmat sig oss i en del frågor, och i sin retorik. Det finns mycket att prata om men om vi kan komma överens eller inte det vet vi inte än. Vi har ju faktiskt aldrig försökt.